ΚΥΠΡΟΣ

Στυλιανίδης για κοινό ανακοινωθέν:Είμαστε σε «διαδικασία διαβούλευσης»

Στυλιανίδης για κοινό ανακοινωθέν:Είμαστε σε «διαδικασία διαβούλευσης»

Δεν υπάρχει ακόμη κατάληξη αναφορικά με την Κοινή Διακήρυξη, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Απέφυγε να χαρακτηρίσει την παρούσα συγκυρία ως «αδιέξοδο» και είπε ότι βρισκόμαστε σε «διαδικασία διαβούλευσης», συμπληρώνοντας ότι βοηθά και ο διεθνής παράγοντας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Άτυπης Σύσκεψης Αρχηγών, που διήρκεσε δύο ώρες και 45 λεπτά, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης κατατέθηκαν «όχι ένα, αλλά δυο-τρία έγγραφα», ενώ πρόσθεσε ότι οι αρχηγοί έχουν ενημερωθεί πλήρως για όλες τις λεπτομέρειες κάποιων εγγράφων που είναι υπό διαβούλευση.

Ζήτησε να υπάρχει ψυχραιμία, λέγοντας ότι πρέπει να αναμένουμε τις εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.

Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε σε πλήρη ενημέρωση των κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις και διαβουλεύσεις, γύρω από την Κοινή Διακήρυξη.

Κατά τη συνεδρία, συνέχισε, εκφράστηκαν προβληματισμοί και κάποιες ανησυχίες, ενώ πρόσθεσε ότι επιλέγηκε να μην γίνουν δηλώσεις επί του περιεχομένου της συζήτησης, καθώς, όπως είπε, βρισκόμαστε σε μια σημαντική καμπή και «δεν πρέπει και δεν είναι σωστό να γίνει μια διαπραγμάτευση δημοσίως».

Ερωτηθείς αν ενώπιον των Αρχηγών τέθηκε προσχέδιο από τα Ηνωμένα Εθνη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «υπήρξαν όχι ένα, αλλά δυο-τρία έγγραφα- όχι όμως από τα Ηνωμένα Εθνη" - και πρόσθεσε ότι οι αρχηγοί ενημερώθηκαν για όλες τις λεπτομέρειες κάποιων εγγράφων που είναι υπό διαβούλευση.

Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει τίποτε οριστικό ή κάτι «που δεν μπορεί να αλλάξει, ακόμη και την επόμενη στιγμή».

Πρόσθεσε ότι στο Κυπριακό «μπορεί να είσαι πολύ κοντά και την ίδια στιγμή και πολύ μακριά από μια συμφωνία» καθώς «ακόμη και μια λέξη μπορεί να αλλάξει πολλά».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στις δηλώσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν την εικόνα ότι το αδιέξοδο παραμένει, λόγω του αμετακίνητου της τουρκικής πλευράς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «από τη στιγμή που δεν έχουμε λύση και συμφωνία γύρω από την Κοινή Διακήρυξη, σημαίνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία».

Διερωτήθηκε πώς μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος τη συγκυρία ως αδιέξοδο, όταν ακόμη αναμένει τις εξελίξεις.

Σε ερώτηση σχετικά με αναφορά του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ότι αναμένεται απάντηση της τ/κ πλευράς σε μια νέα πρόταση που δόθηκε από την ε/κ πλευρά, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν πολύ εντατικές διαβουλεύσεις.

Συμπλήρωσε ότι ο διεθνής παράγοντας «βοηθά με διάφορους τρόπους την όλη διαδικασία της διαβούλευσης», όμως δεν υπάρχει κατάληξη, όποτε «όλα αυτά - διαβουλεύσεις, έγγραφα - αντιλαμβάνεστε ότι είναι σε προκαταρκτική φάση και βάση και δεν μπορούν να ανακοινωθούν».

Ερωτηθείς αν υπάρχει συμφωνία επί του περιεχομένου της Διακήρυξης μεταξύ Κυβέρνησης και κομμάτων, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι βρισκόμαστε σε στάδιο διαβούλευσης, κατά το οποίο ανταλλάσσονται γνώμες, προβληματισμοί και ανησυχίες, με στόχο η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο διαπραγματευτής να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή διαπραγματευτική θέση.