ΚΥΠΡΟΣ

Συνάντηση Πρόεδρου ΔΗΣΥ - Πρέσβη ΗΠΑ

Συνάντηση Πρόεδρου ΔΗΣΥ - Πρέσβη ΗΠΑ

Τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, μετέφερε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο Τζον Κόνινγκ στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε συνάντηση που είχαν σήμερα στα γραφεία του ΔΗΣΥ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι με τον Αμερικανό Πρέσβη αντάλλαξαν απόψεις πάνω στο Κυπριακό σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να πετύχουμε την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ώστε να μπορέσουμε να ελπίζουμε σε μια βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση προς όφελος όλων των κατοίκων, Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνιτών και Αρμενίων.

Οσον αφορά το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις πάνω στο πρόσφατο πρόβλημα με κάποιες αμερικανικές τράπεζες που λειτουργούν ως διαμεσολαβητές όσο αφορά πράξεις σε δολάρια.

«Είναι ένα σημαντικό θέμα που ζητήσαμε τη βοήθεια του Πρέσβη των ΗΠΑ και αν κατορθώσουμε να το επιλύσουμε θα είναι ακόμα μια θετική ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα», είπε.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρέσβης Τζον Κόνινγκ, στις δηλώσεις του είπε ότι συζήτησαν τις προσπάθειες εξεύρεσης τρόπου για πρόοδο, σε αυτή την σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, εβδομάδα, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο μια βιώσιμη, δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού. «Εργαζόμαστε πολύ στενά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ούτως ώστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε ως ΗΠΑ, για να βοηθήσουμε αυτές τις προσπάθειες», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός Πρέσβης αναφέρθηκε στην κυπριακή οικονομία, λέγοντας ότι με τον κ. Νεοφύτου συζήτησαν την κατάσταση και την εντυπωσιακή, όπως τη χαρακτήρισε, πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος τον τελευταίο χρόνο, και ιδιαίτερα από την στιγμή που εφαρμόζεται το πρόγραμμα προσαρμογής που συμφωνήθηκε μεταξύ της Κύπρου και της Τρόικας. Όπως πρόσθεσε, συζητήθηκαν και τρόποι με τους οποίους οι ΗΠΑ μπορούν να ασκήσουν βοηθητικό ρόλο στις προσπάθειες ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Κόνινγκ αναφέρθηκε και στο θέμα που έθιξε ο κ. Νεοφύτου με τις αμερικανικές τράπεζες, λέγοντας πως αυτό υπήρξε αντικείμενο συζήτησης κατά τη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη με τον Αμερικανό ομόλογό του κατά την επίσκεψη του στην Ουάσινγκτον.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να γίνει κατανοητό ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις επιχειρηματικές υπηρεσίες και το χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου να ανακάμψει και να συμβάλει στην επιστροφή στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, κάτι το οποίο όλοι μας επιθυμούμε πολύ», κατέληξε