ΚΥΠΡΟΣ

Νέα προσφυγή της Κύπρου κατά του Eurogroup από καταθέτες

Νέα προσφυγή της Κύπρου κατά του Eurogroup από καταθέτες

Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, καλείται να αποφασίσει εάν πράξεις του Eurogroup μπορούν να καταλογιστούν στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση και ως εκ τούτου, να θεμελιώσουν δικαίωμα καταβολής αποζημίωσης στους δικαιούχους.

Η Προσφυγή καταχωρήθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Δρ. Κ. Χρυσοστομίδης & ΣΙΑ Δ.Ε.Π.Ε, η νομική ομάδα της οποίας, σε συνεργασία με καθηγητές και barristers του εξωτερικού, εκπροσωπεί περισσότερους από 50 καταθέτες και μετόχους κυπριακών Τραπεζών.

Οι αιτούμενοι αξιώνουν αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστησαν ως αποτέλεσμα του "κουρέματος" των καταθέσεων τους, καθώς, επίσης και της υποτίμησης (τόσο σε αξία όσο και σε αριθμό) ή/και εξάλειψη των μετοχών τους.

Ειδικότερα αξιώνουν κυρίως αποζημιώσεις για τις δυσμενείς συνέπειες που προκλήθηκαν στους ίδιους από το Eurogroup με την απόφαση του στις 25 Μαρτίου 2013, με την οποία επιβλήθηκαν τα μέτρα εξυγίανσης στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα καθώς επίσης γενικά από την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο που υιοθέτησαν, ενέκρινα και εφάρμοσαν την εν λόγω απόφαση.

Το Eurogroup και η Ευρωπαϊκή Ένωση εν γένει, κατηγορούνται για σοβαρές παραβιάσεις του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και των γενικών αρχών της απαγόρευσης δυσμενούς διάκρισης της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της αναλογικότητας που κατοχυρώνονται από το δίκαιο της Ε.Ε.

πηγη ΣΙΓΜΑ

500