ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ζητεί ο Γ. Ομήρου

Κυπριακό: Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ζητεί ο Γ. Ομήρου

Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για διαμόρφωση εναλλακτικής στρατηγικής και περιγράμματος λύσης στο Κυπριακό, που να προδιαγράφει τα όρια ασφάλειας του κυπριακού ελληνισμού ζητεί ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι είναι πλέον φανερό πως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί την συνομολόγηση κοινής διακήρυξης για επανέναρξη των συνομιλιών. Δεν είναι διατεθειμένη, συνέχισε, να αποδεχθεί την διαπραγματευτική βάση με τα χαρακτηριστικά μίας δημοκρατικής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού, στηριγμένης στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε να αποσυρθούν οι όποιες προτάσεις έχουν κατατεθεί για κοινή διακήρυξη, «διότι είναι επικίνδυνες και επειδή η κυριαρχία, η διεθνής νομική προσωπικότητα και η υπηκοότητα, θα πρέπει να είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη».

Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εκτιμά ότι δεν θα αρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, λόγω και της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στην Τουρκία.

Ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τις διεργασίες για την κοινή διακήρυξη και εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν θα υπάρξει κατάληξη, αφού όπως είπε, η Τουρκία επιθυμεί να δημιουργήσει τουρκικό κρατίδιο στο νησί.

Κατηγόρησε ακόμη την Άγκυρα ότι επιχειρεί να συσκοτίσει τα πράγματα και να περιλάβει τέτοια διατύπωση στην κοινή διακήρυξη, ώστε να πετύχει να δώσει υπόσταση στο ψευδοκράτος.