ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Από το μικροσκόπιο της Τρόικα 22 επιχειρήσεις

Κύπρος: Από το μικροσκόπιο της Τρόικα 22 επιχειρήσεις

Στο μικροσκόπιο της τρόικας έχουν τεθεί οι 22 μεγαλοεπιχειρηματίες της Τράπεζας Κύπρου, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα «Stockwatch» στην έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της ΕΕ για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου, αναφέρεται ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών παραμένει η βασική προτεραιότητα.

Για τον σκοπό αυτόν, προστίθεται, η Τράπεζα Κύπρου θα λάβει μέτρα για να συνεχίσει την ενίσχυση του ισολογισμού της, να μειώσει τον ELA και να διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σημειώνεται ότι από τις 15 Οκτωβρίου 2013 έχει ενεργοποιηθεί πρόγραμμα για την ενεργό διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μεσοπρόθεσμα θα δημιουργηθούν δύο ξεχωριστές μονάδες, μια κανονική για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μια ειδική για τις κορυφαίες 22 εταιρείες και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Η έκθεση, που αναφέρεται για πρώτη φορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τράπεζα με μεγάλες επιχειρήσεις, δεν αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα.

Η λίστα των 22 επιχειρήσεων, περιλαμβάνει μεγάλους ομίλους εταιρειών, ορισμένες εκ των οποίων είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, με δανειακά ανοίγματα που, όπως αναφέρθηκε επανειλημμένα στη βουλή, φθάνουν τα 6 δισ. ευρώ.

Με μια εστιασμένη προσέγγιση, τονίζεται στην έκθεση, θα επιχειρηθεί ώστε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυτών των 22 εταιρειών και developers να αρχίσουν να εξυπηρετούνται ή να μπορούν να ληφθούν μέτρα για την ανάκτηση των εξασφαλίσεων.

Η ΕΕ σημειώνει στην έκθεσή της, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αναδιάρθρωση της τράπεζας. Όλα τα καταστήματα της πρώην Λαϊκής έχουν μετονομαστεί, 50 καταστήματα έχουν κλείσει και ο στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί τέλος του έτους.

Αναφέρεται ότι εάν είναι αναγκαίο για τη διατήρηση ενός επαρκούς επιπέδου ρευστότητας, η Τράπεζα Κύπρου θα λάβει μέτρα για να εκδώσει κυβερνητικά εγγυημένα ομόλογα, ύψους έως 3 δισ. ευρώ.

Τέλος, προστίθεται ότι η Τράπεζα Κύπρου καταφέρνει να διατηρήσει τη ρευστότητα της μέσω απομόχλευσης του δανειακού της χαρτοφυλακίου και ότι η εξάρτηση από ρευστότητα του ευρωσυστήματος, κυρίως ELA, φθάνει τα 11,5 δισ. ευρώ.