ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Απογοητευμένος ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος για το Κυπριακό

Κύπρος: Απογοητευμένος ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος για το Κυπριακό

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι είναι απογοητευμένος από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό και κάλεσε την πολιτική ηγεσία «να τους ξεσκεπάσει». Ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τη διπλωματική γλώσσα αλλά διαθέτει το θάρρος να πει «τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη».



«Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι από τη στάση τους. Και η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Ηνωμένα Εθνη καμώνονται ότι δεν καταλαβαίνουν τη θέση μας για σωστή βάση έναρξης των συνομιλιών» ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος. Πρόσθεσε πως η επιμονή της Ελληνοκυπριακής πλευράς σε κοινό ανακοινωθέν αποσκοπεί στην αποτροπή μιας μελλοντικής απόσχισης των Τουρκοκυπρίων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο προκαθήμενος της Εκκλησίας είπε ότι δεν προτίθεται να ποδηγετήσει την πολιτική ηγεσία, την οποία πιστώνει με μυαλό και πατριωτισμό και η οποία οφείλει να πράξει το καθήκον της.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία να συνεχίζεται η διαβούλευση για διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος, μετά την απόρριψη από την τουρκική πλευρά και της τελευταίας πρότασης που κατέθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επισήμανε ότι το Εθνικό Συμβούλιο, στην επικείμενη συνεδρίασή του την ερχόμενη Τετάρτη, θα πρέπει να συζητήσει με στόχο τη διαμόρφωση νέας εθνικής στρατηγικής στο κυπριακό και εγκατάλειψη των αναποτελεσματικών χειρισμών του παρελθόντος.

«Η τουρκική πλευρά είναι προφανές ότι απαιτεί ένα συνομοσπονδιακό μόρφωμα, το οποίο θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί όπως είναι γνωστό επιμένει σε παρθενογένεση και όχι σε μετεξέλιξή της» είπε ο κ. Ομήρου.

Ο σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ αναμένεται στην Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου για να συνεχίσει τις προσπάθειες για ετοιμασία κοινού ανακοινωθέντος, προτού μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.