ΚΥΠΡΟΣ

Χωρίς αποφάσεις ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Κύπρου

Χωρίς αποφάσεις ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Κύπρου

Χωρίς αποφάσεις για το θέμα των προσφυγών ε/κ στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων και με διιστάμενες απόψεις για τις εξελίξεις στο κυπριακό ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Παρόλο που έγινε ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων για το θέμα του ξεπουλήματος περιουσιών στην επιτροπή των κατεχομένων, ωστόσο δεν θα υπάρξει καμία απόφαση μέχρι τις 24 Ιανουαρίου όπου το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου για να παρθούν οριστικές αποφάσεις.

Χάσικος: Μόνο με λύση του κυπριακού

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, είπε ότι σε σχέση με τις προσφυγές στη λεγόμενη επιτροπή έγινε μια πρώτη συζήτηση, ωστόσο δεν πάρθηκε καμία απόφαση. «Διανύουμε βαθύτατη οικονομική κρίση και δεν μπορούμε να δώσουμε ούτε καν το 1/10 της αξίας των ακινήτων στα κατεχόμενα το οποίο δίνει σήμερα η επιτροπή αποζημιώσεων. Τα όποια μέτρα θα είναι ημίμετρα. Ένας είναι ο τρόπος. Η λύση του κυπριακού», είπε χαρακτηριστικά.

ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ 2

Απογοητευμένος ο Άντρος Κυπριανού

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, εξέφρασε τη λύπη του για τις προδιαγραφόμενες όπως τις χαρακτήρισε εξελίξεις στο κυπριακό, αφού όπως είπε χάσαμε τέσσερις ολόκληρους μήνες για κάτι που γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι δεν θα πετυχαίναμε. «Μετά από τέσσερις μήνες προσπαθούμε με μια διαδικασία καταδικασμένη να αποτύχει. Πρετεραιότητα μας θα πρέπει να είναι πώς δημιουργούνται τέτοια δεδομένα που επιτρέπουν να φτάσουμε σε συμφωνία για το κυπριακό. Όχι την οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά συμφωνία που να βασίζεται στις αρχές του κυπριακού. Λυπούμε να παρατηρήσω ότι οι προτάσεις που υποβάλλονται δεν οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.

Γιαννάκης-Ομήρου-πρόεδρος-βουλής-ΕΔΕΚ

Το "μπαλάκι" στα Η.Ε, ρίχνει ο Γ. Ομήρου

"Ενημερωθήκαμε για τις μη εξελίξεις στο κυπριακό, δεδομένου ότι η Τουρκία έχει απορρίψει την πρόταση της ε/κ πλευράς", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία επιμένει σε παρθενογένεση και ως εκ τούτου δεν υπάρχει έδαφος για διαβουλεύσεις». Εναπόκειται στα ΗΕ, τα όποια προσφέρουν τις καλές υπηρεσίες τους, να διαβιβάσουν ότι χωρίς αναφορά στα στοιχειά της λύσης δεν είναι νοητό να υπάρξει συνέχεια, είπε ο κ. Ομήρου. Στις 24 Ιανουαρίου, σε νέα συνέδρια του Εθνικού θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διαμόρφωση αλλαγής στρατηγικής, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Για το θέμα της επιτροπής αποζημιώσεων, ο κ. Ομήρου είπε ότι «έγινε συζήτηση και κατατέθηκαν οι απόψεις των κομμάτων . Αποφάσεις δεν λήφθηκαν και στις 24 του μήνα, ενδεχομένως να ληφθούν αποφάσεις και να εξαγγελθούν μετρά».