ΚΥΠΡΟΣ

Απομάκρυνση ψυχιάτρου από τις φυλακές Κύπρου μετά τη νέα αυτοκτονία

Απομάκρυνση ψυχιάτρου από τις φυλακές Κύπρου μετά τη νέα αυτοκτονία

Καταιγιστικές είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των Κεντρικών Φυλακών, μετά και τη νέα αυτοκτονία, την ανάκληση του διορισμού του Αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών από την ΕΔΥ και στη συνέχεια τα μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο ψυχίατρος των φυλακών δέχθηκε σήμερα τηλεφώνημα από το Υπουργείο Υγείας ότι γίνεται αποδεκτό το αίτημά του για αντικατάστασή του από τις Κεντρικές Φυλακές.

Σε δηλώσεις του στο SigmaLive, o κ. Καριόλου, ξεκαθάρισε ότι σε διυπουργική επιτροπή των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης όταν ανέλαβαν τα καθήκοντά τους με τη νέα Κυβέρνηση, σε εκθέσεις που τους παρέθεσε ο ίδιος για τα προβλήματα των φυλακών, απαίτησή του ήταν όπως αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση τότε η πρόθεση του ήταν όπως ζητήσει την αντικατάστασή του.

«Μου είπαν ότι θα αντικατασταθώ μετά από την εκπαίδευση του επόμενου συναδέλφου που θα διαρκέσει από τρεις με τέσσερις μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Καριόλου, είπε θα ζητήσει άδεια να πάει στις κεντρικές Φυλακές για να μαζέψει τα πράγματά του, αφού ουσιαστικά οι αποφάσεις τον βρήκαν προ τετελεσμένων καταστάσεων.

Ο κ. Καριόλου, επεσήμανε ότι σήμερα είδε 45 περιστατικά στις φυλακές ανθρώπων που ισχυρίζονταν ότι ήθελαν να προβούν σε αυτοχειρία.

Ανέφερε ότι αύριο πήρε άδεια για να παραστεί στην Επιτροπή Νομικών η οποία θα ασχοληθεί με την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές προκειμένου να μιλήσει για όσα δεν του δόθηκε η ευκαιρία κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κληθείς να αναφέρει αν αισθάνεται απαξίωση, ο κ. Καριόλου, είπε ότι «όλοι ξέρουν τη δουλειά μου και όταν καταλαγιάσει το θέμα τότε θα φανεί η αξία των ανθρώπων που προέβησαν σε έργα μέσα στις φυλακές».

Μέσα από τις εκθέσεις του ο κ. Καριόλου αλλά και μέσα από συνεντεύξεις του στο Sigmalive ζητούσε μεταξύ άλλων, όπως:

- Αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο στις φυλακές

- να δημιουργηθεί κλινική στις φυλακές, ώστε να γίνονται σωστές θεραπείες.

Η διαφωνία μου με το σύστημα, επεσήμανε ο κ. Καριόλου, ήταν ότι θα έπρεπε να διαχωριστούν οι αρμοδιότητες μέσα στις Φυλακές.

Ερωτηθείς για τη σχέση του με τον αναπληρωτή διευθυντή των φυλακών, ο κ. Καριόλου είπε ότι πάντα υπήρχε συνεργασία και ενημερωνόταν για τον κάθε κρατούμενο που ίσως να είχε επικίνδυνη συμπεριφορά ή αντιμετώπιζε προβλήματα μέσα στις Φυλακές.

Ο ψυχίατρος των φυλακών, αναφέρθηκε και στους δεσμοφύλακες πολλοί από τους οποίους, όπως είπε, έχουν διαλυθεί ψυχολογικά λόγω της κατάστασης μέσα στις φυλακές.

Τέλος, τόνισε ότι δεν είναι γιατρός που το βάζει στα πόδια και δεν θα δεχόταν να φύγει από τις φυλακές σήμερα σε μία κατάσταση η οποία τον έχει ανάγκη.

Διαβάστε επίσης

Κύπρος: Νέα αυτοκτονία στις Κεντρικές Φυλακές