ΚΥΠΡΟΣ

Πρόβλημα με την είσπραξη οφειλών αδειών κυκλοφορίας στην Κύπρο

Πρόβλημα με την είσπραξη οφειλών αδειών κυκλοφορίας στην Κύπρο

Το θέμα της είσπραξης των οφειλών απασχολεί σοβαρά το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, το οποίο κατανοεί τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, όμως είναι σημαντικό το κράτος να μην στερηθεί έσοδα στα κρατικά ταμεία, για να μπορέσει να επιβιώσει, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Τάσος Μητσόπουλος.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι μόνο το 30% περίπου των πολιτών προχώρησε σε ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων του, ο κ. Μητσόπουλος είπε πως η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και κατανοεί τις δυσκολίες, "όμως η νομοθεσία είναι εκεί και ο νόμος ασφαλώς πρέπει να εφαρμόζεται".

"Από πλευράς του Υπουργείου μας θα επιδειχθεί κάθε δυνατή ελαστικότητα και θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε ώστε ο Κύπριος πολίτης να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του", είπε ο κ. Μητσόπουλος, υποδεικνύοντας παράλληλα πως "είναι σημαντικό το κράτος να μην έχει στέρηση στα έσοδα προς τα κρατικά ταμεία, γιατί από την εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και η προοπτική επιβίωσης της κυπριακής οικονομίας, διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, μέσα στον επόμενο χρόνο".

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο θα δει μέσα στην εβδομάδα πώς θα εξελιχθεί το θέμα με την ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας "και χωρίς αμφιβολία θα συνεννοηθούμε και θα συντονιστούμε με τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες".

Ο Τάσος Μητσόπουλος υπέδειξε παράλληλα την υποχρέωση έναντι της ίδιας της ΕΕ για ενθάρρυνση της χρήσης φιλικών προς το περιβάλλον αυτοκινήτων, ώστε σταδιακά να αντικατασταθούν τα παλαιού τύπου οχήματα που εκπέμπουν υψηλούς ρύπους. "Πρέπει να κατανοήσουμε κι εμείς ως πολίτες, ως καταναλωτές ότι πρέπει να αρχίσει σταδιακά η ανανέωση του στόλου με αυτοκίνητα νέας και φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας", είπε ο Υπουργός.

cars S

Επαναξιολογούμε τα κριτήρια για τα κόμιστρα

Αναφερόμενος στο θέμα των κομίστρων στα λεωφορεία, ο κ. Μητσόπουλος δήλωσε πως σήμερα είχε δοθεί προθεσμία στα Υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας και Εργασίας για να προσκομίσουν τα σχετικά στοιχεία που χρειάζονται ώστε να διαμορφωθεί το κόστος που θα δημιουργηθεί από την απαλλαγή και άλλων κατηγοριών μαθητών, ενώ σημείωσε ότι το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα επωμιστεί αυτό το κόστος.

"Η πρόθεση μας είναι να αξιολογήσουμε τα στοιχεία για απαλλαγή παιδιών των οποίων οι γονείς είναι μακροχρόνια άνεργοι ή οι γονείς τους λαμβάνουν σύνταξη ανικανότητας ή αναπηρίας και επίσης μονογονικές οικογένειες οι οποίες έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα", είπε και πρόσθεσε πως έχουν ζητηθεί επίσης στοιχεία αναφορικά με εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να διαπιστωθούν και ποιες οικογένειες είναι αυτές που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σε ερώτηση κατά πόσο στο τέλος της ημέρας, με τις κοινωνικές αποκοπές και τις φορολογικές αυξήσεις, το κράτος δημιουργεί περισσότερους φτωχούς στον τόπο, ο Υπουργός Συγκοινωνιών τόνισε πως το ίδιο το κράτος είναι φτωχό και "δεν μπορεί ένα κράτος να είναι φτωχό και να έχει πλούσιους πολίτες".

"Ένα κράτος, το οποίο είναι επαίτης και ζητιανεύει λεφτά από τους διεθνείς δανειστές, γιατί μέσα από επιπόλαιες και επικίνδυνες πολιτικές άδειασαν τα ταμεία το κράτους, δεν μπορεί να ασκήσει μια σοβαρή κοινωνική πολιτική", είπε και σημείωσε πως θα πρέπει πρώτα από όλα το κράτος να ορθοποδήσει.

EURO KOYTAKIA

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι το κράτος θα μπορέσει να ορθοποδήσει, ο κ. Μητσόπουλος εκτίμησε ότι "αν είμαστε σοβαροί και συνεπείς", μέσα στο 2014 μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα ψήγματα ελπίδας για ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε το κράτος να μπορέσει να ανασυντάξει τις κοινωνικές του δυνάμεις και να κοιτάξει πώς μπορεί στοχευμένα να στηρίξει τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Υπενθύμισε ακόμη πως, τόσο η επιβολή των κομίστρων, όσο και οι διάφορες αυξήσεις, όπως στον ΦΠΑ και στα καύσιμα, ήταν αποφάσεις που λήφθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Τρόικα και οι οποίες σήμερα εφαρμόζονται.

"Ελπίζω ότι με αυτά που έχουν αποφασιστεί θα σταματήσουμε εκεί, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα έχουμε μια επαρκή εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης της κυπριακής οικονομίας και δεν θα έχουμε σημαντικές υστερήσεις και αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί", κατέληξε στις δηλώσεις του ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων.