ΚΥΠΡΟΣ

Μαυρογιάννης: Συνεχίζονται οι διαφωνίες των δύο πλευρών

Μαυρογιάννης: Συνεχίζονται οι διαφωνίες των δύο πλευρών

Oι διαφωνίες στα βασικά θέματα μεταξύ Ε/κ και Τ/κ πλευράς συνεχίζονται σύμφωνα με τον διαπραγματευτή της Ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη ο οποίος επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να εκφέρει άποψη για το πότε θα ξεπεραστεί η διαφωνία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ραντικάλ, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή η λύση δύο κρατών που υποστηρίζει η τουρκική πλευρά.

"Υποστηρίζουμε την ομοσπονδιακή δομή, είπε ο Ε/κ διαπραγματευτής.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι ενώ οι Τ/κ φαίνεται ότι αποδέχονται το θέμα της μίας κυριαρχίας, ισχυρίζονται πως δεν μπορεί να υπάρχει κυριαρχία της μιας κοινότητας επάνω στην άλλη. "Σύμφωνα με αυτό, κάθε κοινότητα έχει τη δική της ιδιωτική κυριαρχία. Για την Ε/κ πλευρά, αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα", είπε ο κ. Μαυρογιάννης.

Για το θέμα των εγγυήσεων, ο Ε/κ διαπραγματευτής είπε ότι δεν χρειάζονται εγγυήσεις. "Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι εγγυήσεις είναι ένα μέρος του προβλήματος. Η Τουρκία, που επωφελήθηκε από τη συμφωνία εγγυήσεων, κατέλαβε το 1974 την Κύπρο. Η Τουρκία, η οποία μέχρι σήμερα κρύβεται πίσω από τη συμφωνία εγγυήσεων, διεκδίκησε ορισμένα δικαιώματα στο νησί, στη φάση αυτής της συμφωνίας", είπε ο κ. Μαυρογιάννης.

Σύμφωνα με τον Ε/κ διαπραγματευτή, εάν στο μέλλον κινδυνεύσει στο νησί η συνταγματική τάξη, οι ενδιαφερόμενες εγγυήτριες χώρες μπορεί να ζητήσουν την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε επίσης

Το κυπριακό συζήτησαν τηλεφωνικά Νταβούτογλου - Μπαν Κι Μουν