ΚΥΠΡΟΣ

Αναβολή υιοθέτησης ψηφίσματος για την Κύπρο από τον ΟΗΕ

Αναβολή υιοθέτησης ψηφίσματος για την Κύπρο από τον ΟΗΕ

Η προγραμματισμένη για σήμερα υιοθέτηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο θα ανανεώνεται για άλλους έξι μήνες η παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), αναβλήθηκε για την Πέμπτη ή την Παρασκευή, οπότε λήγει και η τωρινή θητεία της Δύναμης.

Οι λόγοι της αναβολής, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, οφείλονται στο γεγονός της «συγκέντρωσης» πολλών θεμάτων στο ΣΑ. Οι διαβουλεύσεις για την Κύπρο ξεκίνησαν χθες, μετά την ενημέρωση που έγινε στα μέλη του Σώματος από τον κ. Ντάουνερ και την κ. Μπάτενχαϊμ, την περασμένη Τετάρτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο ψηφίσματος (παραδοσιακά παρουσιάζεται από την βρετανική αντιπροσωπεία) είναι πανομοιότυπο με το προηγούμενο, όσον αφορά το ρόλο και την αποστολή της Δύναμης στο νησί. Διαφορετική είναι η διατύπωση που αφορά την παράγραφο αναφοράς στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, τονίζοντας το γεγονός ότι οι δυο πλευρές δεν έχουν καταφέρει, μέχρι στιγμής, να συμφωνήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας απογοήτευση για την «έλλειψη προόδου».

ohe

Όπως αναφέρεται, το σχέδιο ψηφίσματος στηρίζεται στη δήλωση του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ιορδανού μονίμου αντιπροσώπου, της περασμένης Τετάρτης, στην οποία υπογραμμιζόταν ότι τα μέλη του ΣΑ εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την πολιτική διαδικασία στην Κύπρο και στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των πλευρών στο κοινό ανακοινωθέν το «συντομότερο δυνατόν», που θα οδηγήσει στην επανέναρξη «ουσιαστικών και αποτελεσματικών συνομιλιών». Μέχρι την υιοθέτηση του ψηφίσματος από το ΣΑ, θα συνεχιστούν οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις. Αν και το περιεχόμενο του σχεδίου ψηφίσματος κρίνεται, σε γενικές γραμμές, ότι κινείται στο πλαίσιο των «ίσων αποστάσεων», η κυπριακή πλευρά επιδιώκει να υπάρξουν «κάποιες βελτιώσεις».

Διαβάστε επίσης:

Η αναγνώριση του ψευδοκράτους είναι ο στόχος της Άγκυρας

Μπαν κι Μουν για Κυπριακό: Eπιδιώκουμε το διεθνές ενδιαφέρον