ΚΥΠΡΟΣ

Τα μάτια μας... δεκατέσσερα και στην Κύπρο!

Τα μάτια μας... δεκατέσσερα και στην Κύπρο!

Με την πλάτη στον τοίχο λόγω Μνημονίου η Μεγαλόνησος - Όλα δείχνουν ότι ετοιμάζουν νέο σχέδιο τύπου Ανάν.

Ένα πολύ καλά προετοιμασμένο σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, αφότου φόρεσαν στην Κύπρο την «θηλιά» του Μνημονίου. Πολύ προτού η Κύπρος αρχίσει να τελεί υπό τα δεσμά των δανειστών της- όπως αντιστοίχως και η Ελλάδα- το NEWSBOMB είχε αποκαλύψει ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί "ράβουν" νέο σχέδιο Ανάν για την Μεγαλόνησο με "όχημα" το Μνημόνιο.

Αν ο αείμνηστος πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, βλέπει σήμερα από εκεί που είναι, αυτά που εξυφαίνονται στο παρασκήνιο για την Κύπρο, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τρίζουν τα κόκκαλά του. Ο πάντα "πρόθυμος" Αναστασιάδης για να δεχτεί η Κύπρος μία "όπως-όπως" δήθεν "λύση", είναι για τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Η απειλή της χρεοκοπίας που κρατάνε οι δανειστές της Κύπρου ως ένα... "εκβιαστικό ατού" τους για να δεχθεί τους επαχθείς όρους ενός νέου τύπου Σχέδιο Ανάν, είναι το μαστίγιο που αν χρειαστεί είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν. Που όμως το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί αφού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εξελιχθεί -όπως λένε οι επικριτές του- σε έναν πολύ συνετο... "yes man".

be84240780701d212cac6cf560a12287 XL

Η ανάμειξη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόριας Νούλαντ στην όλη ιστορία, είναι καταδεικτική του ενδιαφέροντος που αρχίζει να ανακινείται εκ μέρους των ΗΠΑ για μία εδώ και τώρα "λύση" στο Κυπριακό. Οι πληροφορίες λένε ότι δεδομένης της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος ένεκα της οικονομικής κρίσης, στο παιχνίδι των πιέσεων και των εκβιασμών θα μπουν πολύ σύντομα και οι Ευρωπαίοι. Άλλωστε οι ίδιοι είναι πολύ καλοί γνώστες τέτοιων... τακτικισμών, δεδομένων των όσων έκαναν και στην πλάτη της Ελλάδας.

Αυτή τη στιγμή, η Κύπρος είναι πολύ πιθανό να βρεθεί ενώπιον ενός νέου εκβιασμού, δεδομένου ότι κάθε φορά ο προηγούμενος φέρνει τον επόμενο. Η απειλή της χρεοκοπίας έφερε το Μνημόνιο. Η απειλή της χρεοκοπίας και πάλι εκτιμάται ότι θα αναγκάσει τους Κυπρίους να τυλιχθούν σε μία κόλλα χαρτί και σε μία τέτοια περίπτωση -όπως εκτιμούν Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον- ο Κυπριακός λαός δεν θα έχει περιθώρια να αντιδράσει όπως το 2004 με το βροντερό "όχι".

Ο μόνος αστάθμητος παράγοντας αυτή την στιγμή για όσες πλευρές πιέζουν για νέο Σχέδιο Ανάν στο Κυπριακό, είναι η Τουρκοκυπριακή πλευρά. Δεδομένων των πιέσεων που δέχεται ο Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας, η τουρκοκυπριακή πλευρά παραμένει "παγωμένη" ενώ δεν είναι απίθανη μία προσπάθεια της Τουρκίας να εξωτερικεύσει την εσωτερική της πολιτική κρίση προς κάποιο θερμό επεισόδιο στην Κύπρο, όπως εκτιμούν γεωστρατηγικοί αναλυτές.

Πάντως το βέβαιο είναι ότι -όπως αποδείχθηκε ιστορικά- τα Μνημόνια και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη είναι πολλές φορές το καλύτερο εργαλείο για την πολιτική χειραγώγηση ολόκληρων λαών όπως είδαμε κατά κόρον να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. " Θα πέσουν οι Κύπριοι στην παγίδα που τους στήνεται;" είναι το ερώτημα...

Διαβάστε επίσης:

Αναστασιάδης: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί για το κοινό ανακοινωθέν

Αρχίζουν την Τρίτη οι συνομιλίες για το Κυπριακό