ΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΟΙΚ Κύπρου:Aυστηρά μηνύματα στην Επ. Οικονομικών για ημικρατικούς

ΥΠΟΙΚ Κύπρου:Aυστηρά μηνύματα στην Επ. Οικονομικών για ημικρατικούς

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, έστειλε αυστηρά μηνύματα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, για το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε στους παρευρισκομένους ότι τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων διασφαλίζονται διά νόμου και αυτό δεν μεταβάλλεται από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Επεσήμανε ακόμη πως το νομοσχέδιο διασφαλίζει το ρόλο της Βουλής. Το κάθε βήμα, η κάθε αλλαγή θα περνά από τη Βουλή με τρόπο που να εφαρμόζεται το Σύνταγμα, σημείωσε. Όπως είπε, η Βουλή έχει κάθε δικαίωμα να επιφέρει αλλαγές στο νομοσχέδιο, υποδεικνύοντας ότι εκτεταμένες αλλαγές θα έχουν αποτέλεσμα την ανάγκη νέας διαβούλευσης με την Τρόικα αφού το νομοσχέδιο είναι συμφωνημένο με τους δανειστές μας.

Το νομοσχέδιο σημείωσε, πρέπει να εγκριθεί μέχρι τις 5 Μαρτίου, τελευταία διορία για την ολοκλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων, αφού αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης.

Με το νομοσχέδιο ανέφερε ο Χάρης Γεωργιάδης, διασφαλίζεται η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, επισημαίνοντας ότι μέχρι το 2016 πρέπει να εισπραχθεί 1 δις ευρώ και άλλα 400 εκ. μέχρι το 2018.

Δεν μπορεί να μειωθεί το δημόσιο χρέος με άλλο δάνειο τόνισε, προειδοποιώντας πως αν δεν εξευρεθούν τα χρήματα μέχρι το 2016 η Κύπρος θα αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό κενό, θα υπάρξει πρόβλημα επανόδου στις αγορές, ενώ θα εγερθεί και θέμα νέου μνημονίου.

Διαβάστε επίσης

Κύπρος: «Κατανόηση» από την τρόικα στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων