ΚΥΠΡΟΣ

NY Times: Οι Ρώσοι επιστρέφουν τις καταθέσεις τους στην Κύπρο

NY Times: Οι Ρώσοι επιστρέφουν τις καταθέσεις τους στην Κύπρο

Οι Ρώσοι καταθέτες, σχεδόν ένα χρόνο μετά την επιβολή haircut στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών, επιστρέφουν στην Κύπρο.

Όπως δηλώνει...... στους New York Times, o Βασίλης Ζερτάλης, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Prospectacy Limited, πλέον οι καταθέτες από τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Λατινική Αμερική, τον Καναδά, επιστρέφουν πίσω στην Κύπρο.

Ειδικά οι Ρώσοι επιλέγουν και πάλι την Κύπρο, παρά το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι, επί της ουσίας τους «τιμώρησαν» την περασμένη Άνοιξη, όταν οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να μετατρέψουν την Κύπρο σε κάτι παραπάνω από έναν φορολογικό παράδεισο.

Όπως δηλώνει ο Κώστας Ερωτοκρίτου, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ρώσων Επιχειρηματιών, οι καταθέτες εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την Κύπρο, καθώς το νομικό και φορολογικό πλαίσιο, παραμένει πολύ πιο σταθερό, σε σχέση με αυτό της Ρωσίας, ενώ παράλληλα έχει μειωθεί ο κίνδυνος ενός νέου haircut.

Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, ένα χρόνο μετά τη δραματική διάσωση της Κύπρου, η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και ο τραπεζικός τομέα έχει συρρικνωθεί κατά 50%. Η ανεργία ανήλθε στο 17,5%, από 14% πέρυσι, ενώ η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 40%.

Ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε ραγδαία καθώς οι καταθέσεις συρρικνώθηκαν. Το ιδιωτικό χρέος εκτοξεύθηκε περίπου στο 300%, σε μια οικονομία αξίας 17 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά, η Κύπρος αποτελεί και πάλι ένα αγαπημένο φορολογικό καταφύγιο, ακόμη και μετά την αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 12,5%, από 10%.

Πρόκειται για το χαμηλότερο δείκτη στην Ευρωζώνη, την ώρα που στη Γερμανία είναι 29,5% και στη Γαλλία 33,3%.