ΚΥΠΡΟΣ

Fitch: Αναβαθμίζει τις κυπριακές τράπεζες

Fitch: Αναβαθμίζει τις κυπριακές τράπεζες

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε την Τετάρτη τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας σε «περιορισμένη χρεοκοπία» (restricted default), αναβαθμίζοντας παράλληλα την αξιολόγηση βιωσιμότητάς τους σε `cc` και `ccc` αντίστοιχα, από `f`’.

Παράλληλα επισημαίνει ωστόσο ότι οι κίνδυνοι παραμένουν, ιδιαίτερα ενόψει της περαιτέρω άρσης των περιοριστικών μέτρων στο εσωτερικό.

Οι αναβαθμίσεις της βιωσιμότητας των δύο τραπεζών ακολουθούν την αναθεώρηση από τον Fitch της αυτόνομης πιστοληπτικής ικανότητας των δύο τραπεζών, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της δημοσιοποίησης του λεπτομερούς σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου, που αποτελούν σημαντικά ορόσημα για την αποκατάσταση της φερεγγυότητας των τραπεζών.

bank-of-cyprus111

Ωστόσο, ο Fitch συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος αποτυχίας είναι υψηλός υπό το πρίσμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και η χώρα, κυρίως σε σχέση με την ποιότητα του ενεργητικού και τις κεφαλαιακές πιέσεις, καθώς και της αποκατάστασης της εύθραυστης εμπιστοσύνης των καταθετών.

Όπως αναφέρεται, οι δείκτες οικονομικής ευρωστίας τους συνεχίζουν να αντικατοπτρίζουν τα ισχυρά περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων εντός Κύπρου.

Σημειώνοντας ότι η πλήρης άρση των περιορισμών και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα παίρνει περισσότερο χρόνο απ’ ότι ο οίκος είχε προβλέψει, επισημαίνεται ότι οι καταθέσεις που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων των δύο τραπεζών, φθάνοντας στο 49% για την Τράπεζα Κύπρου και το 86% για την Ελληνική στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2013.

Η αναβάθμιση του δείκτη βιωσιμότητας των τραπεζών αντικατοπτρίζει την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποιήσης των τραπεζών, που οδήγησε σε αναλογία επιλέξιμου κεφαλαίου 9,7% για την Τράπεζα Κύπρου και pro-forma περίπου 16% για την Ελληνική στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2013.

Ωστόσο, αυτές οι αξιολογήσεις, αναφέρεται, συνεχίζουν να αντανακλούν τους υψηλούς κινδύνους για την ποιότητα ενεργητικού και την κερδοφορία των τραπεζών που αν δεν περιοριστούν, μπορεί να ανανεώσουν τις ανησυχίες για το κεφάλαιο και την ευαισθησία των τραπεζών σε περαιτέρω εκροές καταθέσεων.

elliniki-trapeza-large-logo2

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την Τράπεζα Κύπρου

Ο Fitch βλέπει μεγαλύτερο κίνδυνο βιωσιμότητας για την Τράπεζα Κύπρου απ’ ότι για την Ελληνική, λόγω της μικρότερης δυνατότητας κάλυψης των ζημιών και της μεγαλύτερης ευπάθειας στη χρηματοδότηση, λόγω του bail – in και της μεγάλης εξάρτησης από τη χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας.

Αναφέρεται επίσης στην πρόκληση που αντιμετωπίζει η Τράπεζα Κύπρου σε σχέση με τη συγχώνευση των εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας.

Αναφορικά με την Ελληνική Τράπεζα, ο οίκος θεωρεί ότι παρόλο που είναι εύθραυστη, έχει μεγαλύτερο κεφαλαιακό απόθεμα από Τράπεζα Κύπρου για να αντιμετωπίσει τυχόν υψηλότερες πιστωτικές απώλειες κατά την περίοδο της ύφεσης.

Ο οίκος αναμένει συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας κατά 7,1% το 2013, 5,1% το 2014 και 1,5% το 2014. Συνεπώς, κατά την άποψη του Fitch, για την προστασία της βιωσιμότητας της, η Τράπεζα Κύπρου είναι πιο πιθανό να πρέπει να αναζητήσει τρόπους βελτίωσης των επιπέδων κεφαλαίου και απορρόφησης των συνεχών πιστωτικών ζημιών.

Ο Fitch θεωρεί την περαιτέρω ταχεία επιδείνωση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου ως έναν από τους βασικότερους κινδύνους για τις κυπριακές τράπεζες, αναφέροντας ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2013 και παράλληλα με τη μείωση στην παραχώρηση δανείων, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων αυξήθηκε στο 53% για την Τράπεζα Κύπρου στο τέλος του 2013 και στο 44% για την Ελληνική τράπεζα στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2013.

Παράλληλα αναφέρεται ότι η σταδιακή χαλάρωση στα περιοριστικά μέτρα, οδήγησε σε σταθερή εκροή καταθέσεων, ιδιαίτερα στην Τράπεζα Κύπρου. Ο οίκος θεωρεί ότι η Ελληνική Τράπεζα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την Τράπεζα Κύπρου, όσον αφορά την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε πιέσεων στη χρηματοδότηση και στη ρευστότητα που μπορεί να προκύψουν, εάν οι καταθέσεις συνεχίζουν να μειώνονται με την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και τη συνέχιση της έλλειψης εμπιστοσύνης εκ μέρους των καταθετών.

CYPRUS BANKS

Αυτό αντανακλάται στο δείκτη καθαρών δανείων/καταθέσεων της Ελληνικής Τράπεζας που ανήλθε στο 68% στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2013 σε σύγκριση με το 145% στην Τράπεζα Κύπρου στο τέλος του 2013.

Η αξιολόγηση της χρηματοοικονομικής ευρωστίας των δύο τραπεζών, σύμφωνα με τον οίκο, είναι ευαίσθητη στη χαλάρωση των εσωτερικών περιοριστικών μέτρων.

Ο Fitch διαβλέπει μικρό περιθώριο ανόδου για την αξιολόγηση βιωσιμότητας των δύο τραπεζών στο άμεσο μέλλον, καθώς παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες στις εξελίξεις της κυπριακής οικονομίας και στα ζητήματα εμπιστοσύνης επενδυτών/καταθετών.

Η συνολική οικονομική ευρωστία τους είναι ευαίσθητη στην κυπριακή ύφεση, ιδιαίτερα αν συνεχίσει να είναι παρατεταμένη και πιο βαθιά απ’ ότι αρχικά υπολογιζόταν. Θα εξαρτηθεί επίσης από την ικανότητά τους να επιστρέψουν στα κέρδη και να απορροφήσουν περαιτέρω τις δανειακές απώλειες χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τα κεφάλαια, τη μείωση της εξάρτησης της Τράπεζας Κύπρου από τη χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών.

ΠΗΓΗ ikypros.com