ΚΥΠΡΟΣ

Συστάσεις του ΟΗΕ για συμβιβασμούς στο Κυπριακό

Συστάσεις του ΟΗΕ για συμβιβασμούς στο Κυπριακό

Έκκληση στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο, να κάνουν τους αναγκαίους συμβιβασμούς για να διατηρηθεί η «θετική δυναμική» για την επίλυση του Κυπριακού, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν.

Σε ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ για την χθεσινοβραδινή συνάντηση του γγ του διεθνούς οργανισμού με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφέρεται ότι «ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου της Τουρκίας στην επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διαμάχης και εξέφρασε την ελπίδα οι Κύπριοι ηγέτες να επιδείξουν προθυμία να κάνουν τους συμβιβασμούς που απαιτούνται προκειμένου να διατηρηθεί η θετική δυναμική».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο γγ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση στην Ουκρανία, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει πλήρης σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και σημείωσε τη σημασία του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κοινοτήτων σε όλη τη χώρα. Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του ότι ορισμένα μέρη ενδέχεται να σχεδιάζουν να προβούν σε «βιαστικές ενέργειες» που θα μπορούσαν να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες για την περιοχή και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, όπως υπογραμμίζεται.

Τέλος, για τη Συρία, ο γγ του ΟΗΕ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την έλλειψη προόδου σε διπλωματικό επίπεδο και συζήτησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για την αντιμετώπιση της «απελπιστικής ανθρωπιστικής κατάστασης» σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Νταβούτογλου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την προώθηση της υποψηφιότητας της Τουρκίας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2015-2016.

Διαβάστε επίσης:

Συνομίλια Τούρκου ΥΠΕΞ με τον «υπουργό» εξωτερικών Κατεχόμενων