ΚΥΠΡΟΣ

Κληρίδης:Ανεύθυνη η δημοσιοποίηση ονομάτων για την κυπριακή οικονομία

Κληρίδης:Ανεύθυνη η δημοσιοποίηση ονομάτων για την κυπριακή οικονομία

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, χαρακτήρισε ανεύθυνη τη δημοσιοποίηση ονομάτων πριν τη δίκη των εμπλεκομένων στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.


Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κύριος Κληρίδης ανέφερε ότι έγνοια του ήταν και είναι να μην προκληθεί ζημιά στο ανακριτικό έργο.

Πρέπει, είπε, να αποφεύγουμε να ενοχοποιούμε άτομα χωρίς να έχουν δικαστεί και να μην παραβιάζουμε το τεκμήριο της αθωότητας.
Είπε, επίσης, ότι δεν πρέπει να δοθεί τροφή σε κάποιους να αξιοποιήσουν ορισμένα θέματα και να πλήξουν το ανακριτικό έργο.

Ο κύριος Κληρίδης ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία συνεχίζει τη διερεύνηση για τα θέματα της οικονομίας και ήδη καταχωρήθηκαν ορισμένες υποθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου, και πολύ σύντομα θα καταχωρηθούν και άλλες. Συνέστησε ταυτόχρονα υπομονή, γιατί όπως είπε, η διερεύνηση αυτών των θεμάτων είναι πολύ δύσκολη.

Πριν μερικές μέρες διαβιβάστηκαν από την Βουλή στην Αστυνομία σημαντικά στοιχεία για την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα οποία συνελέγησαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αυτά καταγράφονται στην προκαταρκτική πολυσέλιδη έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η οποία θα λάβει την τελική της μορφή με τη συμπερίληψη των θέσεων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ανάλογα με τις οποίες θα διαμορφωθούν και οι διαπιστώσεις-εισηγήσεις της Επιτροπής.

Η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής αναφέρεται στην έκθεση σε πολλές περιπτώσεις «σχημάτισε δικαιολογημένα την εντύπωση πως τα πρόσωπα που βρίσκονταν ενώπιον της, κατά τη συζήτηση του θέματος, δεν επιθυμούσαν την πλήρη, αληθινή και δίκαιη παρουσίαση των γεγονότων που διαδραματίστηκαν σε σχέση με το υπό εξέταση θέμα ή τουλάχιστον, δεν συνέβαλαν αποφασιστικά και αποτελεσματικά, όπως αναμενόταν, στην όσο το δυνατόν ακριβέστερη διακρίβωσή τους». Τα πρόσωπα αυτά, παρόλο που κατηγορούνται για προσπάθεια παραπληροφόρησης της Βουλής, εντούτοις δεν κατονομάζονται στην έκθεση.

Η Επιτροπή Θεσμών εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν έτυχε ανταπόκρισης το αίτημα της για να κατατεθούν ενώπιον της από το Υπουργείο Οικονομικών τα πρακτικά των επίμαχων συνόδων του Eurogroup του Μαρτίου 2013.

Το αίτημα αυτό, όπως αναφέρεται στην έκθεση, υποβλήθηκε κατ' επανάληψη προς τους λειτουργούς και τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και στον υπουργό Οικονομικών, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Πιο ανθεκτική από τις εκτιμήσεις η κυπριακή οικονομία