ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Οι πολίτες ζητούν την απεξάρτηση του ΡΙΚ από τους κυβερνώντες

Κύπρος: Οι πολίτες ζητούν την απεξάρτηση του ΡΙΚ από τους κυβερνώντες

Την απεξάρτηση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) από τους εκάστοτε κυβερνώντες, ζητούν οι Κύπριοι πολίτες.

Επίσης, ζητούν αντικειμενικότητα, αμεροληψία στην ενημέρωση, σεβασμό σε όλες τις απόψεις και πιστή τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Αυτό έδειξε μεταξύ άλλων η δημόσια διαβούλευση για το ρόλο και την αποστολή της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με θέμα «Το ΡΙΚ που θέλουμε».

Η διαβούλευση , με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Ιδρύματος άρχισε στις 23 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 7 Μαρτίου 2014 και στη διάρκειά της το ΡΙΚ δέχθηκε εκατοντάδες επιστολές και μηνύματα από τους πολίτες.

Για σκοπούς καλύτερης αξιοποίησης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας το Δ.Σ. κατάρτισε ένα κατάλογο με τις 10 προτεραιότητες, τους 10 πυλώνες της αλλαγής στο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα, όπως ζητήθηκε από τους τηλεθεατές και ακροατές. Αυτοί οι πυλώνες, με βάση τα όσα είπαν οι πολίτες είναι:

1. (α) Στροφή στην ποιότητα. Το ΡΙΚ καλείται να διδάξει στο κοινό την ποιότητα και να μην τη θυσιάζει μπροστά στην τηλεθέαση. Είναι ευθύνη του ΡΙΚ, σημειώνουν οι πολίτες, να κάνει τον κόσμο να αγκαλιάσει αυτή την ποιότητα. Και εδώ, προσθέτουν, το ΡΙΚ θα πρέπει κάνει τη διαφορά. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των πολιτών αυτό σημαίνει :

Εκπομπές καλά σχεδιασμένες, σωστά τοποθετημένες και τεχνολογικά υποστηριζόμενες-φρέσκες για τον απλό πολίτη. Επιτακτικά υπέδειξαν: «Θέλουμε ένα ΡΙΚ για τον πολίτη και όχι τον πολιτικό». Εκπομπές κοινωνικού-ενημερωτικού χαρακτήρα για το νέο, την υγεία, την οικονομία, την παιδεία, τις επιστημονικές ανακαλύψεις, τις διάφορες υπηρεσίες, δικαιώματα και υποχρεώσεις του πολίτη, τις αλλαγές στην καθημερινότητα λόγω μνημονίου κλπ.

(β) 'Αλλη παράμετρος που έντονα και σε μεγάλο βαθμό ζητήθηκε είναι η στροφή στον πολιτισμό.

(γ) Οι πολίτες ζητούν ανθρώπους με αξιοπιστία, έμπνευση και αισιοδοξία να ηγηθούν καινούργιων ενημερωτικών εκπομπών που να διαπνέονται από φρεσκάδα, ανθρωπιά και αμεροληψία, ανθρώπων που να έχουν ακεραιότητα δημοσιογραφική, που να σέβονται το συνάνθρωπό τους για να κτίσουν ζωντανές ενημερωτικές εκπομπές.

Επίσης , οι πολίτες θέλουν συνεχή ενημέρωση. Κάποιοι κάνουν λόγο για ΡΙΚ ΕΝΑ αμιγώς ενημερωτικό. Συζητήσεις, ενημερωτικές εκπομπές και ειδήσεις από το πρωί ως το βράδυ. Όλα τα άλλα, προτείνουν, να μεταφερθούν στο ΡΙΚ ΔΥΟ.

2. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας κάθε βράδυ στις 9.00. Ζητούν καινούργιες αμερικανικές ταινίες, σύγχρονο ευρωπαϊκό σινεμά και ελληνικό κινηματογράφο με δουλειές των Αγγελόπουλου, Βούλγαρη, Κούνδουρου και άλλων.

3. Αφιερώματα στις μεγάλες μορφές και προσωπικότητες του τόπου. Από το χώρο των γραμμάτων, του θεάτρου, της επιστήμης, της συγγραφής, των εικαστικών, του αθλητισμού κλπ

4. Θέλουν να βλέπουν θέατρο από την τηλεόραση.

5. Θεωρούν απηρχαιωμένο και φτωχό το παιδικό πρόγραμμα από το ΡΙΚ ΔΥΟ.

5. Αίτημα πολλών είναι να μετατραπεί το Τέταρτο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα σε πρόγραμμα κλασικής μουσικής και μόνο.

6. Αναβάθμιση του προγράμματος για το δορυφορικό κανάλι και ενδυνάμωση της επικοινωνίας με τους απόδημους

7. Υπάρχει μια μεγάλη διαμαρτυρία για την παρουσία πολιτικών στα κανάλια από το πρωί ως το βράδυ.

8. Οι πολίτες επισημαίνουν ότι λείπει παντελώς η ερευνητική και μαχητική δημοσιογραφία, επικρίνουν για την κακή χρήση της ελληνικής γλώσσας και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε το γλωσσικό έλλειμμα και το χάρισμα της έκφρασης και θεωρούν αδικαιολόγητα τα λάθη στη σύνταξη και την ορθογραφία ή την αλλοίωση του νοήματος λόγω άγνοιας.

9. Σε ότι αφορά τους παρουσιαστές δελτίων ειδήσεων, ζητούν αλλαγές προσώπων και νέους παρουσιαστές. Δεν ανέχονται τους παρουσιαστές να κάνουν λάθος εκφορά του λόγου, να έχουν έπαρση και στομφώδες, χαζό ή ακατάλληλο ύφος, να μην είναι ορθόφωνοι, να κάνουν κακό τονισμό, γκριμάτσες, σχόλια και παραποίηση νοήματος.

10. Θα πρέπει να γίνει εκπομπή μορφωτικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου για την ελληνική γλώσσα και να σχεδιαστεί σωστά.
Ζητούν μια εκπομπή όπως το «Ομιλείτε Ελληνικά». Γενικώς εκφράζουν δυσφορία για την επιβολή της κυπριακής διαλέκτου εις βάρος της ελληνικής γλώσσας.

Διαβάστε επίσης: Έφοδος αστυνομίας στο ΡΙΚ για...καπνιστές!

Επένδυση μαμούθ από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου