ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ευπρόσδεκτη η δωρεά πλοίου από το Ομάν

Κύπρος: Ευπρόσδεκτη η δωρεά πλοίου από το Ομάν

«Δωρεές, ή προσφορές, από τη στιγμή που δεν συνεπάγονται οικονομικό κόστος είναι ευπρόσδεκτες» αναφέρει, σε γραπτή του δήλωση, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Σωκράτης Χάσικος, σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», σύμφωνα με το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποκτήσει σύντομα ένα πλοίο, δώρο από τον Σουλτάνο του Ομάν.


Ο αρμόδιος υπουργός για θέματα άμυνας του Σουλτανάτου, Σαούντ Μπιν Αλ Μπουσάιντι, με επιστολή προς το κυπριακό υπουργείο 'Αμυνας, αναφέρει ότι είναι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει ότι θα παραχωρήσει ως δώρο στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα πλοίο από το βασιλικό ναυτικό του Ομάν (Royal Navy of Oman).

Ο υπουργός του Ομάν αναφέρει ότι το πλοίο θα παραχωρηθεί τον ερχόμενο Αύγουστο, σημειώνοντας ότι έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές εκπαιδευτικέςδραστηριότητες του βασιλικού ναυτικού.

Δόθηκαν, επίσης, και οι τεχνικές προδιαγραφές του πλοίου, που προτίθεται να δωρίσει το Ομάν στην Κύπρο: συνολικό μήκος 61,47 μέτρα, πλάτος 10,67 μέτρα, βύθισμα 3,9 μέτρα, εκτόπισμα 948 τόνοι, μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβοι και οικονομική ταχύτητα 12 ναυτικά μίλια.

Στη δήλωση του Κύπριου υπουργού αναφέρεται ότι στελέχη του υπουργείου επιθεωρούν το προσφερόμενο ως δώρο, κατά πόσο είναι σε κατάσταση που να μπορεί να επιχειρεί και δεύτερο, να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να αξιοποιηθεί αυτό το υλικό, δηλαδή, κατά πόσο η Κύπρος έχει την κατάλληλη υποδομή, το προσωπικό κ.λπ. Το πλοίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ.

Διαβάστε επίσης: Η Ρωσία επανεξετάζει τις σχέσεις τις με τους Τουρκοκύπριους