ΚΥΠΡΟΣ

Σε ψυχρό κλίμα οι συνομιλίες Οζερσάι- Μαυρογιάννη για το Κυπριακό

Σε ψυχρό κλίμα οι συνομιλίες Οζερσάι- Μαυρογιάννη για το Κυπριακό

Για «κρύο αέρα» στις διαπραγματεύσεις γράφει η Κίπρις, ενώ σχεδόν το σύνολο του τ/κ Τύπου αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις των δύο διαπραγματευτών μετά το τέλος της συνάντησής τους.

Η Κίπρις ζήτησε σχόλιο από τον Κουντρέτ Οζερσάι για τις δηλώσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη που απαντούσε προηγούμενες δηλώσεις του Τ/κ διαπραγματευτή που είχε κάνει λόγο για ανησυχητική στάση της ε/κ πλευράς που είχε ζητήσει επανεξέταση κάποιων γραπτών συγκλίσεων σε θέματα οικονομίας και ΕΕ.

Στις νέες του δηλώσεις στην εφημερίδα, ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι τους ανησυχούν δύο θέματα, το πρώτο είναι οι ενστάσεις που προβάλλει η ε/κ πλευρά στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στο παρελθόν και το δεύτερο είναι η κατηγορία για παιχνίδι επίρριψης ευθυνών που προσάπτει στην τ/κ πλευρά ο κ. Μαυρογιάννης.

Η ένσταση που έχει φέρει η ε/κ πλευρά σε συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί από το 2008 μέχρι τώρα σε πολλά θέματα, θα είναι λόγος καθυστέρησης της διαδικασίας των συνομιλιών ή ακόμη και κατάρρευσής τους, πρόσθεσε.

"Εάν συνεχίσουν να θέλουν επανεξέταση του εγγράφου συγκλίσεων, θα ξεπεράσει το στάδιο της μίνι κρίσης. Και μάλιστα τώρα δεν είναι ούτε μικρή, είναι ένα σημαντικό εμπόδιο, ένα αδιέξοδο”.

Για να ξεπεραστεί αυτή η δυσκολία, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να ξεγλιστρήσει από τις δεσμεύσεις που έδωσε αναφορικά με το Κυπριακό στην εσωτερική πολιτική σκηνή ή θα πρέπει όλες οι πλευρές να υψώσουν την φωνή τους ενάντια σε αυτή την κατάσταση. “Και τα ΗΕ έχουν τη θέση ότι χρειάζεται να επωφεληθούμε από αυτά που έχουν κατοχυρωθεί μέχρι τώρα και να μην ξεφύγουμε. Στο τέλος είναι αυτά που έφεραν κοντά τις πλευρές και αυτή είναι μια διαδικασία των ΗΕ. Η διαδικασία ίσως δεν έχει κολλήσει, δεν καταρρέει, αλλά υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο και αυτό εμάς μας ανησυχεί”, σημείωσε.

Υποστήριξε ότι οι ενστάσεις της ε/κ πλευράς για το έγγραφο συγκλίσεων συνδέονται με τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και το ψευδοκράτος και μπορεί να έχουν στόχο το παιχνίδι με τον χρόνο.

Είναι λάθος κατά τον κ. Οζερσάι να εντάξουμε στο πλαίσιο των εκλογών την λύση του Κυπριακού και το πιο λογικό είναι να πεις “ελάτε να το λύσουμε πριν τις εκλογές”.

Παρομοιάζοντας τις διαπραγματεύσεις με ένα σπίτι, ο Τ/κ διαπραγματευτής είπε ότι ενώ εργάζεσαι για να μαζέψεις τούβλα για τους τοίχους αυτού του σπιτιού, μπορεί με το φαινόμενο του ντόμινο να γκρεμιστούν όλοι οι τοίχοι. Υποστήριξε ότι κάποιους όρους που αποδέχθηκαν σε αντάλλαγμα, εάν αποσυρθούν, δεν θα ισχύουν και υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά προσπαθεί να τορπιλίσει τα πάντα που η τ/κ εξέταζε προς όφελος των Ε/κ. Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά αποσύρει αυτές τις συγκλίσεις, η τουρκοκυπριακή θα πει ότι “αφού δεν θέλετε αυτή τη σύγκλιση, δεν θέλω το άλλο” και “αυτό θα μας φέρει στο σημείο μηδέν”, ανέφερε.

Το να προετοιμάζεις την κοινή γνώμη δεν σημαίνει ότι πρέπει να την πληροφορείς λάθος, πρέπει να ξέρει τα πάντα, είπε.

Όσον αφορά τις δηλώσεις Μαυρογιάννη για παιχνίδι επίρριψης ευθυνών από την τ/κ πλευρά, ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι το αποφεύγουν, αλλά η ε/κ πλευρά, σε επίπεδο ηγεσίας το έφτασε αυτό μέχρι τον ΓΓ του ΟΗΕ και είπαν πως η τ/κ πλευρά αποκλίνει από το κοινό ανακοινωθέν, εννοώντας την συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μπαν Γκι Μουν στις Βρυξέλλες.

Είπε πως έχουν και αυτοί αποδείξεις για ένα σωρό αποκλίσεις από το κοινό ανακοινωθέν, αλλά δεν γυρνούν για να τις λένε και για να μην προκαλέσουν ζημιά στη διαδικασία και δεν έκαναν παράπονο στα ΗΕ.

Στο μεταξύ, σε σημερινές του δηλώσεις ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, Οσμάν Ερτούγ, αναφέρθηκε στα ΜΟΕ λέγοντας ότι δεν πρέπει να συζητούμε μόνο τα Βαρώσια, για τα οποία – είπε – είναι μέρος μιας συνολικής λύσης και περιλαμβάνονται στο εδαφικό.

Με την πολιτική βούληση μπορούμε να φτάσουμε σε λύση, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι εάν επιτευχθεί ισορροπία, μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία τον Ιούνιο.

πηγη ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης

Νέες συναντήσεις Οζερσάι για το Κυπριακό