ΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: «Δεν είναι λαχείο το φυσικό αέριο»

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: «Δεν είναι λαχείο το φυσικό αέριο»

«Δεν εναποθέτουμε και δεν πρέπει να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για ανάκαμψη της οικονομίας στις ενεργειακές προοπτικές και μόνο» δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

«Οι προοπτικές από το φυσικό αέριο δεν ισοδυναμούν με λαχείο, αλλά θέλουν προσεκτικούς χειρισμούς και καλά σχεδιασμένη στρατηγική» επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

«Είναι μια σημαντικότατη προοπτική και μια πρόκληση που επιβάλλει σοβαρή, μελετημένη προσέγγιση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτή ακριβώς είναι η προσέγγιση της Κυβέρνησης. Δεν αντικρίζουμε την προοπτική του φυσικού αερίου ως εκείνη που έτσι απλά, από τη μια μέρα στην άλλη, θα μας οδηγήσει σε έξοδο από την δύσκολη οικονομική κατάσταση”, είπε ο Υπουργός σημειώνοντας ότι η πολιτική για τη μεταρρύθμιση και εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί.

Πρόσθεσε ότι μια οικονομία που αποκαθιστά και ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη, και κυρίως τη διεθνή εμπιστοσύνη, είναι εκείνη που θα επιτρέψει την ανεμπόδιστη υλοποίηση των σχεδιασμών σε σχέση με την ενέργεια αλλά και εκείνη που θα επιτρέψει την ομαλή απορρόφηση -στην ώρα τους- των εσόδων που θα προκύψουν από το φυσικό αέριο.

Ο Χάρης Γεωργιάδης πρόσθεσε πως το Υπουργείο Οικονομικών είναι σε προχωρημένο στάδιο ετοιμασίας του νομοθετικού πλαισίου για την ίδρυση ενός κρατικού ταμείου, το οποίο με διαφάνεια και ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας, θα διαχειρίζεται τα μελλοντικά έσοδα προς όφελος και της παρούσας γενιά αλλά κυρίως των μελλοντικών γενιών. Διευκρίνισε ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείο είναι να τεθεί αυτή η νομοθεσία ενώπιον της Βουλής στους επόμενους μήνες, πριν από το τέλος του έτους.

Ερωτηθείς πώς θα γίνει η διαχείριση του συγκεκριμένου ταμείου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το Υπουργείο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού, και συνεπώς οι λεπτομέρειες θα δοθούν με την ολοκλήρωση του σχεδίου.

Πηγη ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

Στο εδώλιο οι πρώτοι για την οικονομία