ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Η Τουρκία απέτρεψε συμφωνία το τελευταίο λεπτό

Κύπρος: Η Τουρκία απέτρεψε συμφωνία το τελευταίο λεπτό

Στον απόηχο της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι διαβουλεύσεις που έγιναν τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες είχαν φθάσει πολύ κοντά στην επίτευξη κάποιου είδους συμφωνίας που θα επέτρεπε τη σταδιακή εφαρμογή της πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο, αλλά η προσπάθεια δεν είχε αίσιο τέλος λόγω των απαράδεκτων αξιώσεων που έθεσε η τουρκική πλευρά.



Ο εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια είχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Είπε επίσης ότι ακόμα και στη συνάντηση των δύο ηγετών, χθες βράδυ, ο κ. Μπάιντεν κατέβαλε νέα προσπάθεια, αλλά προσέκρουσε στις αξιώσεις που έθετε η τουρκική πλευρά και οι οποίες ξεπερνούσαν τις κόκκινες γραμμές τις πλευράς μας.
Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια θα συνεχισθεί, σημειώνοντας ότι έχει διαφανεί πλέον ποια πλευρά ευθύνεται για τη μη επίτευξη προόδου.

Στην τελευταία δήλωσή του επί κυπριακού εδάφους, λίγο πριν από τα μεσάνυκτα, ο κ. Μπάιντεν προέτρεψε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, στους οποίους παρέθεσε δείπνο, να συζητήσουν την πρόταση για την Αμμόχωστο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν τους δύο ηγέτες να συζητήσουν την πρόταση για την Αμμόχωστο και αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν, η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συμβάλει στην εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας» τόνισε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, που πήρε μέρος στις διαβουλεύσεις με την Αμερικανική αντιπροσωπεία, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν αυτονόητη την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και έχουν κάνει και συνεχίζουν να προβαίνουν σε κινήσεις προς την Αγκυρα.

Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι η επίσκεψη του κυρίου Μπάιντεν στέλλει τρανταχτά μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις στο εξωτερικό και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν τώρα την Κύπρο όχι μόνο ως εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας αλλά ενδεχομένως και ως εναλλακτικό διάδρομο ενεργειακής τροφοδοσίας.

Σημείωσε, επίσης, ότι στις επαφές που έγιναν, η Λευκωσία έχει θέσει τρεις με τέσσερις προτεραιότητες για αξιοποίηση των κοιτασμάτων, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Ο κ. Λακκοτρύπης ξεκαθάρισε ότι στις διαβουλεύσεις με την αμερικανική αντιπροσωπεία δεν τέθηκε σε καμία περίπτωση το ενδεχόμενο δημιουργίας αγωγού μέσω Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης: «Δικαιώνεται η εκτίμηση για ιστορική επίσκεψη» σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση