ΚΥΠΡΟΣ

Ευρωεκλογές 2014: Tουρκοκύπριοι καταγγέλλουν παρεμπόδιση ψηφοφοφίας στη Κύπρο

Ευρωεκλογές 2014: Tουρκοκύπριοι καταγγέλλουν παρεμπόδιση ψηφοφοφίας στη Κύπρο

Η συντεχνία των Τουρκοκυπρίων δασκάλων ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφύγει σε δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την παρεμπόδιση, όπως υποστηρίζει, της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος πολλών Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές, κατά τις χθεσινές ευρωεκλογές.

Η συντεχνία κάλεσε τους Τουρκοκύπριους που δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα να αποταθούν σ' αυτήν για να μπορέσουν να βρουν το δίκιο τους.

Ο Γκιουβέν Βάρογλου δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δέχονται κτυπήματα τόσο στον βορρά όσο και στον νότο, κατά την έκφρασή τους. Ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας, Γκιουβέν Βάρογλου και Σενέρ Ελτζίλ, υποστήριξαν σε συνέντευξη Τύπου ότι, με το αιτιολογικό ότι δεν ήταν σαφής η διεύθυνση κατοικίας τους, δεν επετράπη σε πολλούς Τουρκοκύπριους να ψηφίσουν. Ωστόσο, ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι, για να πάρουν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδιδαν φωτοτυπία της ταυτότητας του ψευδοκράτους, στην οποία φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας, γι' αυτό ο ισχυρισμός ότι δεν δήλωσαν τη διεύθυνσή τους στις κατεχόμενες περιοχές είναι ψευδής.

Ο Σενέρ Ελτζίλ υποστήριξε ότι όσα έγιναν χθες, υπενθύμισαν για ακόμα μια φορά τις πραγματικότητες στο νησί, δηλαδή ότι οι ενωτικοί και οι διχοτομικοί, κατά την έκφρασή του, βρίσκονται στην εξουσία. Πρόσθεσε ότι εναντίον όσων σφετερίζονται ή δεν σέβονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και όσων εμποδίζουν τα κοινοτικά ή ατομικά δικαιώματα θα ανοίξουν δικαστικές υποθέσεις.

Από τις 59.000 Τουρκοκυπρίων που ήταν εγγεγραμμένοι σε ειδικά εκλογικά κέντρα στις ελεύθερες περιοχές ψήφισε το 3,15%, αλλά δεν είναι γνωστό σε πόσους άλλους που είχαν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν επετράπη να ψηφίσουν λόγω ελλιπών στοιχείων για τη διαμονή τους.

Διαβάστε επίσης

Κύπρος: Με χαμηλή προσέλευση διεξάγεται η ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές