ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος δεν μπορεί να βγει άμεσα από την «μαύρη λίστα»

Η Κύπρος δεν μπορεί να βγει άμεσα από την «μαύρη λίστα»

Η Κύπρος δεν μπορεί να εξέλθει άμεσα της «μαύρης λίστας» της Ινδίας για θέματα παροχής φορολογικών πληροφοριών, όπως αναφέρεται στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Indian Express.

Παρόλο που όπως αναφέρεται, η Κύπρος έχει αρχίσει να παρέχει πληροφορίες στις Ινδικές αρχές, η Κυβέρνηση της Ινδίας διεμήνυσε στην κυπριακή Κυβέρνηση ότι θα ανακαλέσει την απόφασή της μόνο αν συμφωνήσει στην πλήρη αναμόρφωση της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας (DTAA).

Σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου ινδικού υπουργείου, η Κύπρος είναι η έβδομη μεγαλύτερη πηγή ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ινδία, που έφτασαν στα $557 εκ. για το 2014, ενώ $7,44 δισ. ήταν οι επενδύσεις μεταξύ Απριλίου 2000 και Μαρτίου 2014.

Οι Ινδικές εταιρείες μπορούν εύκολα να επενδύσουν μέσω Κύπρου, σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με τις οποίες η Ινδία δεν διατηρεί καμιά συνθήκη.

«Η Κύπρος έχει ζητήσει να τεθεί εκτός της κοινοποιηθείσα περιοχής δικαιοδοσίας, με την αιτιολογία ότι έχει αρχίσει πλέον την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ινδία. Παρόλο που έχουν αρχίσει να έρχονται πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένα αιτήματα από τις ινδικές φορολογικές αρχές, η απόφαση για να τεθεί η χώρα εκτός καταλόγου θα ήταν δυνατή μόνο αν υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση από πλευράς Κύπρου», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στην Indian Express.

Αυτή η απόφαση θεωρείται ως μέρος της πολιτικής της νέας κυβέρνησης της Ινδίας, η οποία την περασμένη εβδομάδα προχώρησε σε σύσταση διερευνητικής ομάδας ειδικών (SIT) για τις περιπτώσεις μαύρου χρήματος που σταθμεύουν σε λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Κύπρος ανακηρύχθηκε από την Ινδίας ως «κοινοποιηθείσα περιοχή δικαιοδοσίας» σύμφωνα με το άρθρο 94Α του ινδικού νόμου περί φόρου εισοδήματος.

Αυτό ουσιαστικά σήμαινε απαίτηση ενισχυμένη αναφοράς για τις ινδικές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με επιχειρήσεις που βρίσκονται σε Κύπρος, οδηγώντας τις σε μεγαλύτερα φορολογικά έξοδα.

Απόδοση Πολίτης

Διαβάστε επίσης

Στα ελληνικά νησιά φέτος για διακοπές οι Κύπριοι