ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: «40 χρόνια από τον μαύρο Ιούλιο του 1974» (pics)

Κύπρος: «40 χρόνια από τον μαύρο Ιούλιο του 1974» (pics)

Δελτίο τύπου εξέδωσε η ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος για τα 40 χρόνια που έχουν περάσει από το διπλό έγκλημα του Ιουλίου του 1974.

Διαβάστε ολόκληρο το δελτίο Τύπου:

«40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1974»

Πέρασαν σαράντα χρόνια από το διπλό έγκλημα του Ιούλιου του 1974: το Πραξικόπημα και την Τουρκική Εισβολή - Κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια επέμβαση που συνοδεύτηκε με χιλιάδες νεκρούς και θύματα, χιλιάδες κακοποιηθέντες με ανοιχτή ακόμα την πληγή της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, και ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή. Σαράντα χρόνια μακριά από τα σπίτια μας, τους τόπους των προγόνων μας, 250.000 Κύπριοι παραμένουμε ξεριζωμένοι και πρόσφυγες στην ίδια μας την πατρίδα εξαιτίας της πολιτικής της εθνοκάθαρσης που ακολούθησε με τη δύναμη του πυρός η κατοχική δύναμη. Η Τουρκία παραβιάζοντας συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο και καταπατώντας τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης, κυριότητας και απρόσκοπτης χρήσης της γής μας, συνεχίζει με το σφετερισμό και το ξεπούλημα των ελληνοκυπριακών περιουσιών.

(συνέχεια παρακάτω ....)

Εμείς οι Κύπριοι παρά τις αλλεπάλληλες ξένες παρουσίες και επικυριαρχίες στο νησί, αποδείξαμε ότι μέναμε εκεί πεισματικά για πάνω από 3.500 χρόνια ζώντας, καλλιεργώντας, ιδρώνοντας και δουλεύοντας στη γη μας. Παρά τα δύσκολα και δίσεκτα τελευταία 40 χρόνια, και τη σημερινή οικονομική κρίση που ταλανίζει τον τόπο μας, επαναλαμβάνουμε και διατρανώνουμε ότι δεν είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε «χαμένες πατρίδες» διεκδικώντας την επιστροφή.

Το προδοτικό πραξικόπημα δεν αποτέλεσε, ούτε αποτελεί άλλοθι για το έγκλημα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου. Η αδιάλλακτη θέση της Τουρκίας ότι το Κυπριακό λύθηκε το 1974 ή η πιο πρόσφατη διακήρυξη της «ότι δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή όπως και οι απαράδεκτες και παράλογες απαιτήσεις που προβάλλει για αναγνώριση του ψευδοκράτους και των τετελεσμένων της εισβολής – κατοχής. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει, ως μια υπό ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι είναι απαράδεκτο να κατέχει μέρος του εδάφους μιας άλλης χώρας-μέλους της ΕΕ και του ΟΗΕ, οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης, να προσδιορίσει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, να μην απειλεί και να έχει προβλήματα με τις γειτονικές της χώρες. Ο δρόμος της Τουρκίας για την ΕΕ αναγκαστικά περνά από την επίλυση του Κυπριακού, τερματίζοντας την παράνομη εισβολή και κατοχή. Οφείλει ακόμα να προχωρήσει άμεσα σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ενεργά και αταλάντευτα στον Αγώνα για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, για ελευθερία, τερματισμό της κατοχής, απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου: Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες, Λατίνους και Αρμενίους. Θέλουμε μια συμφωνημένη λύση, με στόχο την «επανένωση της Κύπρου βασισμένη σε μια διπεριφερειακή δικοινοτική ομοσπονδία και στην πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ην. Εθνών», μια πραγματική ομοσπονδία, με βάση τις αρχές που ισχύουν παγκοσμίως για τα ομοσπονδιακά συστήματα διακυβέρνησης, σε αντιδιαστολή με τα συνομοσπονδιακά συστήματα ή ενώσεις κρατών. Βάση αυτής της λύσης είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δύο Κυπριακών Κοινοτήτων, το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και είμαστε εμείς εκείνοι που θέλουμε μια λύση το συντομότερο δυνατό, μια λύση που θα αποκλείει τη διχοτόμηση, τα δύο χωριστά κράτη, τη χαλαρή ομοσπονδία ή συνομοσπονδία, την προσάρτηση μέρους ή συνόλου της Κύπρου με οποιοδήποτε άλλο κράτος.

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ τη στήριξη μας στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη, του Εθνικού Συμβουλίου και της πολιτικής ηγεσίας για επανέναρξη των συνομιλιών ως της μόνης διαδικασίας που ανοίγει το δρόμο για μια σύντομη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ λύση που θα αποκαθιστά την ενότητα του εδάφους, του λαού μας, των θεσμών και της οικονομίας, και θα κατοχυρώνει πλήρως τη μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, τη μία και ενιαία κυριαρχία και τη μία και μόνη ιθαγένεια. Μια λύση που θα στηρίζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών περί Κύπρου, στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού δικαιϊκού συστήματος και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, στον έμπρακτο σεβασμό της δημοκρατικής βούλησης του Κυπριακού λαού, ο οποίος με το Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004απέρριψε το ετεροβαρές «Σχέδιο Annan».

Αγώνας που δεν αφήνει αδιάφορους και τους σύνοικους Τουρκοκύπριους οι οποίοι 2 φορές πρόσφατα το 2003 και 2010 ξεσηκώθηκαν απαιτώντας επανένωση και να μην «εξαφανιστούν» από τον ίδιο το τόπο τους λόγω του συνεχούς εποικισμού και του ενδεχόμενου κινδύνου απορρόφησης των κατεχομένων από την Τουρκία. Αντιδράσεις που αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της συνειδητοποίησης της Κυπριακής ταυτότητας των Τ/Κ και του αδιεξόδου που έχει επιφέρει η συνεχιζόμενη κατοχή. Αγωνιζόμαστε για μια Κύπρο όπου όλοι θα απολαμβάνουμε οφέλη, μετά από την δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού προβλήματος.

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ τις ευχαριστίες μας προς τον αδελφό Ελληνικό λαό για την πλήρη και αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα μας, και καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας είμαστε πλήρες και ισότιμο μέλος, και τη Διεθνή Κοινότητα, να παρέμβουν και να επιβάλουν στην Τουρκία την πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο.

Οι Κύπριοι της Ελλάδας, στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες, αταλάντευτοι μέχρι την τελική δικαίωση, σας καλούμε και φέτος σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής που διοργανώνει η Κυπριακή παροικία στην Ελλάδα:

  • Στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΗΜΑΘΙΑΣ – το Σάββατο 05 Ιουλίου 2014 – 18:30 στο Άλσος Αγνοουμένων Βεργίνας
  • Στα ΧΑΝΙΑ – την Κυριακή 6 Ιουλίου 2014 - 09:30 στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Πνευμ. Κέντρο «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΙΑΔΑ»
  • Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – την Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 - 09.30 στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης - Γ’ Σώμα Στρατού
  • Στην ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – την Κυριακή 06 Ιουλίου 2014

Α/ 19:30 στο Άλσος Αγνοουμένων (πρώην Στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα).

Β/ 21:00 στην Κεντρική Πλατεία Καλαμαριάς – Αντικατοχική Εκδήλωση

  • Στη ΛΑΡΙΣΑ – την Κυριακή 20 Ιουλίου 2014 – 10:15 στον Ι.Ν. Προφήτη Ηλία – Πλατεία Αγαμ. Μπλανά
  • Στην ΠΑΤΡΑ – την 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 - 10:00 – στον Ι.Ν. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
  • Στην ΚΑΒΑΛΑ - την 19-20 ΙΟΥΛΙΟΥ – Εκδηλώσεις Μνήμης & Τιμής
  • Στη ΡΟΔΟ – από 12-20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 –ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ «ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ».
  • Στην ΑΘΗΝΑ - 17 - 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 - ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ - ΕΙΣΒΟΛΗΣ – ΚΑΤΟΧΗΣ

Α/ Κεντρική αντικατοχική εκδήλωση - Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 - 20:30 - Πλατεία Συντάγματος Β/ Επιμνημόσυνη δέηση στον Ι.Ν. Διονυσίου Αρεοπαγίτου την Κυριακή 20 Ιουλίου – 11:00 Θα ακολουθήσει κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

για να διατρανώσουμε τη θέληση μας το 2014 να είναι ο τελευταίος χρόνος με άλυτο το Κυπριακό.

40 ΑΒΑΣΤΑΧΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ …

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ!

Διαβάστε επίσης:

Τιμή στους πεσόντες και αγνοούμενους της Κύπρου

ΟΗΕ: Ζητούν το διορισμό μόνιμου ειδικού συμβούλου για το Κυπριακό