ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ανησυχία για τις συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο

Κύπρος: Ανησυχία για τις συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο

Οι συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο σε αγροτικά προϊόντα της Ε.Ε. αποτέλεσαν το θέμα συζήτησης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι έχουν ήδη καταγραφεί ζημιές από ακυρώσεις εξαγωγών.

Οι κυπριακές αγροτικές εξαγωγές στη Ρωσία είναι μικρές, και αφορούν κυρίως σε εσπεριδοειδή αξίας 11 εκ. ευρώ, ψαριών αξίας 1.5 εκατομμυρίου ευρώ και λαχανικών αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Αν και στη γενική οικονομία οι επιπτώσεις θα είναι μικρές, οι συνέπειες για τους επηρεαζόμενους κλάδους θα είναι καταστροφικές, ενώ θα υπάρχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα επηρεάσουν και άλλους τομείς.

Το υπουργείο Γεωργίας ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι προβαίνει σε λεπτομερή εκτίμηση των επιπτώσεων από το ρωσικό εμπάργκο και σε συνεργασία με άλλα υπουργεία εξετάζει το ενδεχόμενο εξεύρεσης εναλλακτικών αγορών.

Το υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Αναφέρει ακόμα ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και αναμένει τα αποτελέσματα των εμπειρογνωμόνων Γεωργίας και Εμπορίου στις 14 Αυγούστου και αναλόγως θα ενεργήσει μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει το Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο.

Διαβάστε επίσης:

Μαύρες μνήμες για την Κύπρο: Τελέστηκαν μνημόσυνα για εκατοντάδες νεκρούς