ΚΥΠΡΟΣ

Ενισχύεται η βρετανική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο

Ενισχύεται η βρετανική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο

Η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων Cobra,αποφάσισε Τη συμμετοχή ελικοπτέρων τύπου Chinook στη βρετανική επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους εκτοπισμένους Γεζίντι,το βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα τέσσερα Chinook θα αναπτυχθούν εντός της ημέρας αρχικά στην Κύπρο, πριν προωθηθούν σε περιοχή πιο κοντά στο βόρειο Ιράκ, ενδεχομένως στην Τουρκία.

Τα ελικόπτερα Chinook θα ενωθούν στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι με δύο αεροσκάφη τύπου C-130 Hercules που έχουν ήδη πραγματοποιήσει τρεις αποστολές ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας και τα πρώτα τρία μαχητικά τύπου Tornado, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη χαρτογράφηση των περιοχών όπου ρίπτονται τα πακέτα βοήθειας.

Ο ρόλος των Chinook, ωστόσο, για την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί απολύτως. Τα ελικόπτερα είναι σε θέση να πραγματοποιούν ακριβέστερες ρίψεις τροφίμων, νερού, σκηνών και άλλων αντικειμένων σε σχέση με τα C-130 Hercules, αλλά είναι επίσης σε θέση να μεταφέρουν τουλάχιστον 70 επιβάτες, σε περίπτωση που αποφασιστεί οργανωμένη απομάκρυνση των πιο ευάλωτων εκ των περίπου 250.000 προσφύγων που είναι παγιδευμένοι στο όρος Σιντζάρ του βορείου Ιράκ.

Παράλληλα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει να μεταφέρει στους Κούρδους του βορείου Ιράκ στρατιωτικό υλικό που προσφέρουν άλλες χώρες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους.

Η πιο ενεργή εμπλοκή των βρετανικών δυνάμεων, έστω και αν η κυβέρνηση τονίζει ότι περιορίζεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, εντείνει τις φωνές για έκτακτη σύγκληση της Βουλής των Κοινοτήτων, που έχει διακόψει τις εργασίες της για το καλοκαίρι.

Ο κ. Χάμοντ επανέλαβε την Τρίτη ότι για την ώρα δε συντρέχει λόγος κοινοβουλευτικής συνεδρίασης για το Ιράκ, ωστόσο βουλευτές των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της συγκυβέρνησης έχουν ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας συζήτησης, με ορισμένους να ζητούν στρατιωτική επέμβαση της χώρας στο πλευρό των ΗΠΑ.

Δημοσκόπηση για λογαριασμού του τηλεοπτικού δικτύου ITV έδειξε ότι το 73% των πολιτών στη Βρετανία υποστηρίζει τη συμμετοχή ελικοπτέρων στην επιχείρηση στο Ιράκ, ενώ το 45% εγκρίνει τη συμμετοχή της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας RAF στις επιθέσεις κατά των ισλαμιστών, με το 37% να διαφωνεί.

ΠΗΓΗ - ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

Πάνω από 2500 οικογένειες στη Κύπρο επηρεάζονται άμεσα από το εμπάργκο