ΚΥΠΡΟΣ

Επίτροπος και επίσημα ο Χρ. Στυλιανίδης

Επίτροπος και επίσημα ο Χρ. Στυλιανίδης

Ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν απέστειλε σήμερα στην Ιταλική Προεδρία της ΕΕ και συγκεκριμένα στον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, τον κατάλογο με τους επιτρόπους που ο ίδιος ενέκρινε, αφού προηγουμένως συναντήθηκε με τον καθένα χωριστά.

Μεταξύ των 26 επιτρόπων που εγκρίθηκαν περιλαμβάνονται οι υποψήφιοι της Κύπρου Χρήστος Στυλιανίδης και της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι οποίοι πέρασαν με επιτυχία την ακρόαση που είχαν με τον κ. Γιούνκερ. Η νέα Επιτροπή συμπληρώνεται με τον Πρόεδρο Γιούνκερ και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, που έχουν ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προβλέπει την έγκριση του συνόλου της Κομισιόν από το Συμβούλιο της ΕΕ και στη συνέχεια τη δημοσίευση της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Στη συνέχεια ο κ. Γιούνκερ θα ανακοινώσει τις αρμοδιότητες των Επιτρόπων κάτι που αναμένεται να γίνει στα μέσα της επόμενης βδομάδας.

Το επόμενο βήμα είναι η υποβολή του καταλόγου για έγκριση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο, αφού προηγηθεί ακρόαση των Επιτρόπων στις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωβουλής. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους υποψήφιους επίτροπους, γιατί η Ευρωβουλή μπορεί να απορρίψει κάποιον ή κάποιαν εάν κρίνει ότι δεν έχει την απαραίτητη επάρκεια.

Η νέα Κομισιόν που θα αναλάβει την 1η Νοεμβρίου θα έχει στις τάξεις περισσότερα πολιτικά πρόσωπα από τη σημερινή και τον ίδιο αριθμό γυναικών (9). Στην Επιτροπή-Γιούνκερ θα είναι πέντε πρώην πρωθυπουργοί, 13 πρώην υπουργοί, έξι μέλη της σημερινής Κομισιόν-Μπαρόζο των οποίων η θητεία ανανεώνεται καθώς και πρώην ευρωβουλευτές.

Διαβάστε επίσης

Φάρσες περί κουρέματος αναστατώνουν την αγορά (βίντεο)