ΚΥΠΡΟΣ

ΑΚΕΛ: Πολιτικά επιζήμιες οι εκτιμήσεις περί ενοποίησης του θαλάσσιου χώρου

ΑΚΕΛ: Πολιτικά επιζήμιες οι εκτιμήσεις περί ενοποίησης του θαλάσσιου χώρου

Το ΑΚΕΛ χαρακτηρίζει κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση, τη συμφωνία συνεργασίας στους τομείς θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης που υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, επισήμανε ωστόσο ότι «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και είναι και πολιτικά επιζήμιες, εκτιμήσεις του Τύπου ότι με τη συμφωνία θωρακιζόμαστε από επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, ή ότι ενοποιείται ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και αναβιώνει το ενιαίο αμυντικό δόγμα».

Το ζητούμενο, πρόσθεσε, είναι να δημιουργηθούν συνθήκες αποτελεσματικής αντιμετώπισης της αφόρητης και αντίθετης με το διεθνές δίκαιο τουρκικής πρόκλησης.

Ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε ότι παρόμοιες συμφωνίες συνιστούν συνήθη πρακτική των κρατών και έχουν υπογραφεί από τις δύο χώρες και με άλλα γειτονικά κράτη.
Εξάλλου, το ΔΗΚΟ χαιρετίζει τη συμφωνία Κύπρου- Ελλάδας για συνεργασία στην έρευνα και διάσωση, σημειώνοντας ότι αναμένεται περαιτέρω στήριξη από την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των άνευ προηγουμένου προκλήσεων της Τουρκίας και των πασιφανών επεκτατικών της προθέσεων. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε ότι στη συμφωνία «προσδίδεται ιδιαίτερη σημειολογική αξία».

Το ΔΗΚΟ επικρίνει τη στάση ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, που παρά την απόφαση του προέδρου Ν. Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή στις συνομιλίες, πραγματοποιούν συναντήσεις με τουρκοκυπριακά κόμματα, αποδυναμώνοντας, όπως υποστηρίζει, την απόφαση του Κυπρίου Προέδρου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, έκανε λόγο για «συμφωνία ενοποίησης του θαλασσίου χώρου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου». Πρόκειται για ένα σωστό βήμα, είπε, και εξέφρασε την ελπίδα να έχει και συνέχεια μετά την τριμερή συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε ότι για να αναχαιτιστεί η τουρκική προκλητικότητα χρειάζεται σωστός προγραμματισμός και αποφασιστικότητα.

Τέλος, οι Οικολόγοι ζητούν από Αθήνα και Λευκωσία να προχωρήσουν σε συμφωνία για την οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας- Κύπρου.

Διαβάστε επίσης:

Κασουλίδης: Δεν είναι το ίδιο ο στρατηγικός εταίρος και ο σύμμαχος