ΚΥΠΡΟΣ

Η Λευκωσία βάζει «ΣΤΟΠ» στις ορέξεις τις Τουρκίας: Βέτο για να μην μπει στην Ε.Ε

Η Λευκωσία βάζει «ΣΤΟΠ» στις ορέξεις τις Τουρκίας: Βέτο για να μην μπει στην Ε.Ε

Στον τοίχο στήνει την Τουρκία η Λευκωσία – Οι τσαμπουκάδες των γειτόνων μας φαίνεται πως οδήγησαν «στο κόκκινο» τον Νίκο Αναστασιάδη που θα ζητήσει να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Όπως αναφέρει το sigmalive.com, πολιτικά, νομικά και διπλωματικά μέτρα αντίδρασης στις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μελετά η Λευκωσία, σε μία προσπάθεια να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Στόχος είναι τα μέτρα που θα αποφασιστούν να είναι αποτελεσματικά, αλλά να μην οδηγούν “ σε επικίνδυνα μονοπάτια”. Στην κωδικοποίηση των μέτρων αντίδρασης θα προβεί στη σημερινή του συνεδρία το Εθνικό Συμβούλιο.

Η Τουρκία έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι δεν σέβεται διεθνείς συμβάσεις, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι μόνο όταν η Άγκυρα νιώσει κόστος για όσα πράττει, θα υποχωρήσει και δεν θα επαναλάβει τις ενέργειές της.

Μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η μελέτη για νομικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας και εταιρειών, που επιχειρούν στην κυπριακή ΑΟΖ, η επιβολή διοικητικού κόστους σε όσους χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και πολιτικές παρεμβάσεις κομμάτων προς αδελφικά κόμματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να εγείρει το θέμα στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 23 και 24 Οκτωβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα θέσει θα είναι και το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ, τόνισε, στηρίζει τις θέσεις της Λευκωσίας.

Δυστυχώς οι Τούρκοι έκαναν το λάθος να προκαλέσουν χωρίς όρια… Το μόνο σίγουρο είναι πως η Ευρώπη δεν σηκώνει τέτοιες συμπεριφορές. Σύντομα λοιπόν θα πάρουν την απάντησή τους.

Διαβάστε επίσης:

Πρόκληση χωρίς τέλος: Το τουρκικό Barbaros μπήκε στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ

«Συναγερμός» στην Κύπρο: Η Τουρκία πραγματοποιεί την απειλή της με 3 πλοία

Προκαλεί το Ψευδοκράτος: Εκδίωξαν εκπαιδευτικούς από σχολείο στα Κατεχόμενα!