Συμβούλιο Αρχηγών για Μπάρμπαρος που παραμένει στο λιμάνι Αμμοχώστου

Newsbomb

Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της Τουρκίας, μετά και τη λήξη της NAVTEX, κι ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπάρμπαρος, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι Αμμοχώστου, αναμένει νέες οδηγίες από την Άγκυρα, συνεδριάζει αυτή την ώρα το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη διάρκεια της σύσκεψης θα γίνει αξιολόγηση των τουρκικών κινήσεων, στον απόηχο και της αποκάλυψης, από την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, ότι το Μπαρπαρός θα ξεκινήσει από σήμερα νέες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την Κίπρις οι έρευνες θα διεξάγονται νοτιοδυτικά της Κύπρου, κοντά στην περιοχή που βρίσκονται τα οικόπεδα 4,5 και 6, τα οποία αμφισβητεί η Τουρκία, αλλά και τα οικόπεδα 10 και 11, που δόθηκαν στη Total και θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, χωρίς να αποκλείεται να δοθεί παράταση.

Θεωρείται δεδομένη η νέα NAVTEX

Στο μεταξύ μετά την έναρξη αργά το απόγευμα της Παρασκευής των γεωτρήσεων από την ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/KOGAS στο δυνητικό κοίτασμα Αμαθούσα στο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ, δεδομένη θεωρείται η έκδοση νέας παράνομης τουρκικής οδηγίας προς ναυτιλλόμενους NAVTEX.

Η Τουρκία συντηρεί την ένταση στην περιοχή και συνεχίζει να στέλνει μηνύματα παράνομης παρουσίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες βράδυ το Σίγμα η φρεγάτα Γεντίζ, η οποία εδώ και μέρες παρακολουθεί από απόσταση 10 - 15 ναυτικών μιλίων τις εργασίες του γεωτρύπανου της ΕΝΙ/KOGAS saipem 10000, ενώ βρισκόταν σταθερά σε απόσταση 15 ναυτικών μιλίων από το δυνητικό κοίτασμα Αμαθούσα, ξαφνικά χθες λίγο μετά το μεσημέρι έφτασε σε απόσταση μικρότερη των 5 ναυτικών μιλίων.

Η φρεγάτα άνοιξε μάλιστα και τα ηλεκτρονικά και οπλικά της συστήματα, κατά παράβαση όλων των διεθνών συνθηκών και κανονισμών, ενώ κατά την αποχώρησή της λίγα λεπτά αργότερα, ενεργοποίησε και τους αισθητήρες της, δηλαδή ραντάρ και ανθυποβρυχιακές συσκευές.

Η κίνηση του τουρκικού πολεμικού πλοίου προκάλεσε ανησυχία και σε άλλα εμπορικά, φορτηγά και ψαράδικα πλοία, που περνούσαν από την περιοχή.

Η νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε ένα μόλις 24ωρο μετά την επίσκεψη στη φρεγάτα των Διοικητών του Τουρκικού ναυτικού Ναύαρχου Μπουλέντ Μποστάνογλου και Αντιναύαρχου Βεϊσέλ Κιοσελέ, οι οποίοι παρακολούθησαν τις εργασίες στην Αμαθούσα από απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων και ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις.

Πρόκειται για τη δεύτερη σε δέκα μέρες επιθεώρηση του τουρκικού πολεμικού στόλου που ναυλοχεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved