ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Έμμεσος εκβιασμός από τον ΟΗΕ

Κύπρος: Έμμεσος εκβιασμός από τον ΟΗΕ

Έμμεσο τρόπο εκβιασμού αλλαγής πολιτικής χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης την έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν για το Κυπριακό.

«Μας ζητούν να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου κατά προτεραιότητα να συζητηθεί η συναπόφαση συνεκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου» δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε αποκαλυπτική συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό της Κύπρου MEGA. Δηλαδή, εξήγησε, «να γίνουν συνεταίροι οι Τουρκοκύπριοι στον φυσικό πλούτο και να έχουν δικαίωμα και της επιλογής του σχεδίου Β', όπως μας απειλούν και η άρνησή μου να συμμετέχω σε ένα ανάλογο διάλογο οδηγεί κάτω από πιέσεις συγκεκριμένων δυνάμεων στη διαμόρφωση ενός αρνητικού κλίματος που αντανακλάται στην έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ».

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την έκθεση του γ.γ του ΟΗΕ «απαράδεκτο κείμενο», το οποίο, δήλωσε, «όντως υπενθυμίζει το 2004», ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και να συρθεί σε συνομιλίες κάτω από απειλές ή εκβιασμούς.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι έλαβε στη Νέα Υόρκη τόσο από τον γ.γ των Ην. Εθνών Μπαν Κι Μουν, καθώς επίσης από τον Έσπεν Μπαρθ 'Αιντα, τον Τζον Κέρι, και τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ , ακόμα και τον ίδιο τον Ερντογάν, ότι υπάρχει η προθυμία της Τουρκίας να προχωρήσουμε στον διάλογο, όπως είχε καθοριστεί και με ημερήσια διάταξη κεφαλαίων, τα οποία διάλεγε η μια πλευρά για να γίνει η διασταυρούμενη διαπραγμάτευση.

«Πρέσβης μεγάλης δύναμης μου ανέφερε ότι βρισκόμαστε προ εξελίξεων πριν την έναρξη του διαλόγου -είναι η πρώτη φορά που το λέγω, αλλά και η υπομονή έχει τα όρια της- ότι η Τουρκία επρόκειτο να άρει το εμπάργκο ελλιμενισμού σκαφών, που έφεραν την κυπριακή σημαία. Και αντί τούτου, μετά από πέντε μέρες εξεδόθη τον Οκτώβριο η πρώτη NAVTEX. Όλα αυτά δεν συνάδουν με τις συμπεριφορές της Τουρκίας, που όλως αιφνίδια θυμήθηκε ότι έπρεπε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων»ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Είναι αδιανόητο, τόνισε, να αναγνωρίζουν την παρανομία, αλλά να σε καλούν να συμμετάσχεις σε έναν διάλογο κάτω από τις δοσμένες συνθήκες, προκειμένου τάχα να είσαι εποικοδομητικός για να λυθούν οι διαφορές.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκτίμησε ότι κάποιοι θεωρούσαν δεδομένο πως θα αποδεχόταν και την οποιαδήποτε λύση, επειδή είχε στηρίξει το σχέδιο Ανάν. «Δεν επιδιώκουμε την όποια λύση. Θέλουμε μια λύση η οποία από τη μια να μην αφήνει νικητές και ηττημένους αλλά και από την άλλη να μην είναι το προϊόν εκβιασμού και της βούλησης του ισχυρού» τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχετικές ειδήσεις