ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακή Κυβέρνηση: Ναι στα αιτήματα των εργαζομένων των ΚΑ

Κυπριακή Κυβέρνηση: Ναι στα αιτήματα των εργαζομένων των ΚΑ

Τα αιτήματα των συντεχνιών των εργαζομένων των Κυπριακών Αερογραμμών βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών, ΣΕΚ και ΠΕΟ.

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τα πλείστα των αιτημάτων που είχαν υποβάλει οι συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών κατά την προηγούμενη συνάντηση, έχουν γίνει αποδεκτά και με το παραπάνω, κατά την έκφραση του.

«Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να καλύψει εννέα και πλέον εκατομμύρια ευρώ για το έλλειμμα που υπάρχει στα ταμεία προνοίας των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές, έλλειμμα που έγινε κατά το παρελθόν. Το έλλειμμα αυτό θα καλυφθεί με πρόταση που θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου αύριο, για να σταλεί στη συνέχεια επειγόντως στη Βουλή ώστε οι εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές να πάρουν το συντομότερο το ποσό που αναλογεί στο ταμείο προνοίας τους», είπε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει αποδεχθεί και θα καλύψει ένα ποσό 2,7 εκ. ευρώ ως αποζημίωση σε όσους απολύθηκαν από την εταιρεία κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2012-Δεκεμβρίου 2014. Δηλαδή είπε θα συμπληρωθεί η αποζημίωση τους ώστε να είναι δίκαιη η αντιμετώπιση προς αυτούς τους ανθρώπους σε σχέση με όσους έχασαν την εργασία τους όταν έκλεισαν οι Κυπριακές Αερογραμμές.

«Επιπλέον το κράτος θα συμπληρώσει το 17% που είχε αποκοπεί ως μισθός από τους εργαζομένους των ΚΑ. Θα συμπληρώσει αυτό το ποσό στους δύο μισθούς που δόθηκαν σε αυτούς ως αποζημίωση και το οποίο είχε αφαιρεθεί από την εταιρεία ως περικοπές για τη διάσωση των Αερογραμμών. Η Κυβέρνηση θα δώσει επιπλέον αποζημιώσεις σε ωρομίσθιους υπαλλήλους των ΚΑ που δεν δικαιούνταν αποζημίωση όταν απολύθηκαν. Το ύψος αυτής της αποζημίωσης θα καθοριστεί αργότερα», είπε.

Αναφερόμενος στα αιτήματα που αφορούν την πρόσθετη αποζημίωση και την εργοδότηση εργαζομένων των ΚΑ σε άλλους τομείς του δημοσίου, είπε ότι υπάρχουν πολλοί νομικοί και οικονομικοί περιορισμοί.

«Ομως, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει τη διαβούλευση με τις συντεχνίες των ΚΑ για να δούμε αν μπορεί να υπάρξει κάποια λύση», κατέληξε.

Θα υπάρξει και συνέχεια

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν συνέχεια της προηγούμενης, και πως ούτε και αυτή τη φορά ολοκληρώθηκε.

«Σε κάποια ζητήματα έχουμε καταλήξει θετικά, ιδιαίτερα αυτό που αφορά το θέμα του Ταμείου Προνοίας, του μισθού προειδοποίησης που έχουμε συμφωνήσει ότι θα είναι ο μισθός ο ολοκληρωμένος χωρίς τις εισφορές που έδιδαν τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι, και παραμένει ανοικτό το ζήτημα των επιπρόσθετων αποζημιώσεων που ζητούν οι εργαζόμενοι για παρόμοια μεταχείριση με εκείνους που είχαν φύγει στο παρελθόν με διάφορα σχέδια ή διάφορες ευκαιρίες, όταν υπήρχαν μαζικές απολύσεις στο παρελθόν», εξήγησε.

«Εμείς βάλαμε κάποιες προτάσεις κάτω που δεν έχουν απορριφθεί ούτε έχουν γίνει αποδεκτές. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση με την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια λογική κατάληξη», είπε.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως είπε ότι υπήρξε πρόοδος σε συγκεκριμένα θέματα.

«Υπάρχουν όμως δύο σημαντικά θέματα τα οποία είναι ακόμη στο τραπέζι του διαλόγου. Το πρώτο είναι η πιθανότητα απασχόλησης στο δημόσιο τομέα κάποιων εργαζόμενων και οι νομικές δυσκολίες που μπορεί να υπάρξουν. Θα ερευνηθούν και θα συνεχίσει ένας διάλογος», κατέληξε.
ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις