ΚΥΠΡΟΣ

Υπόθεση ΣΑΠΑ: Καμία επίπτωση για τις εταιρείες που χρημάτιζαν

Υπόθεση ΣΑΠΑ: Καμία επίπτωση για τις εταιρείες που χρημάτιζαν

Την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος αλλά και της κυπριακής κοινής γνώμης προκαλεί το γεγονός ότι εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο ΣΑΠΑ, σήμερα διατηρούν το δικαίωμα να διεκδικούν συμβόλαια στο δημόσιο αφού έχουν μετατραπεί σε μάρτυρες κατηγορίας στην εν λόγω υπόθεση, αν και παραδέχθηκαν την κατηγορία του χρηματισμού.

Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ ο Δήμαρχος Πάφου, τόνισε την ανάγκη όπως οι πέντε θεσμοί αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να παταχθεί ουσιαστικά η διαπλοκή.

«Εάν αυτές οι εταιρείες δεν αποκλειστούν από δημόσια έργα, τότε σημαίνει ότι με τον πιο επίσημο τρόπο το κράτος δείχνει ανοχή και θεσμοθετεί την ατιμωρησία», τόνισε ο Φαίδωνας Φαίδωνος.

Τόνισε πως είναι αδιανόητο αυτές οι εταιρείες, οι οποίες παραδέχθηκαν στην θεληματική τους κατάθεση τον χρηματισμό, επειδή μετατράπηκαν σε μάρτυρες κατηγορίας και απαλλάχθηκαν από την ποινική δίωξη, να μην έχουν καμία επίπτωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πάφου, μία εκ των εταιρειών, εντός Δεκεμβρίου κέρδισε προσφορά που αφορά έργα στο αποχετευτικό της Λάρνακας, ύψους πολλών εκατομμυρίων.

Με τα πράγματα ως έχουν σήμερα, εξήγησε, σημαίνει ότι αν ο Δήμος Πάφου προκηρύξει προσφορές, αυτές οι τέσσερις εταιρείες δικαιούνται να υποβάλουν προσφορές και εάν είναι οι χαμηλότερες, ο Δήμος οφείλει να τις επικυρώσει.

Επιπλέον, ο Φαίδωνας Φαίδωνος είπε ότι κανονικά θα έπρεπε να αφαιρέσουν τα συμβόλαια που διατηρούν με το κράτος αυτές οι εταιρείες.

Είπε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να διαγραφούν και από το ΕΤΕΚ και να μην μπορούν να βάλουν ούτε υπογραφή σε εργοληπτικό έργο αλλά ούτε και να διατηρούν διευθυντικές θέσεις.

ETEK: Δεν υπάρχει μηχανισμός

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Στέλιος Αχνιώτης, είπε ότι δεν υπήρξε μέχρι στιγμής μηχανισμός που να αφαιρέσει το δικαίωμα αυτών των εταιρειών να καταθέτουν προσφορές για έργα του δημοσίου.

Είπε ότι πρόκειται για θέμα που αφορά την επαγγελματική συμπεριφορά των εργοληπτών και που την αρμοδιότητα έχει το Συμβούλιο Εγράφης και Ελέγχου Εργοληπτών και η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Όσο αφορά το συμβούλιο εγγραφής και ελέγχου εργοληπτών, πρόσθεσε, υπάρχει πειθαρχικό συμβούλιο και εκεί όλες οι εταιρείες θα κριθούν για την όποια συμπεριφορά τους. Κατόπιν θα παρθούν αποφάσεις. Αυτό το συμβούλιο, είπε, ζήτησε νομική συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα.

Ερωτηθείς για τις ευθύνες του ΕΤΕΚ, είπε ότι το ΕΤΕΚ έχει την αρμοδιότητα να παρεμβαίνει και να υποδεικνύει τα κακώς έχοντα που πρέπει να βελτιωθούν. Σε πάμπολλες περιπτώσεις, υποστήριξε, έχουμε κάνει υποδείξεις σε ότι αφορά τη χρηστή διοίκηση και τη διαχείριση των δημοσίων και ιδιωτικών πόρων.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι για να φτάσουμε εδώ σήμερα, χάσαμε το παιχνίδι της πρόληψης, και κάλεσε όλους τους οργανισμούς, να πραγματοποιούν εσωτερικούς ελέγχους και να μην περιμένουν καταγγελίες για αυτά τα θέματα.
ΠΗΓΗ sigmalive

Σχετικές ειδήσεις