ΚΥΠΡΟΣ

Παρέμβαση Γιούνκερ στο Κυπριακό ζήτησε ο Κυπριανού

Παρέμβαση Γιούνκερ στο Κυπριακό ζήτησε ο Κυπριανού

Σειρά επαφών για το Κυπριακό και την οικονομική πολιτική είχε στις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο οποίος βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα για να μετάσχει στην εκδήλωση του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα "Κύπρος και Ενέργεια, Ειρήνη κι Ευμάρεια στην Περιοχή".

Ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε με τους Επιτρόπους Αβραμόπουλο και Στυλιανίδη, με τους οποίους συζήτησε ως επί το πλείστον θέματα της αρμοδιότητάς τους. Παράλληλα, τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και τις θέσεις του ΑΚΕΛ γύρω από αυτές τις εξελίξεις.
Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, "εγώ εξέφρασα και την αντίθεση του κόμματός μας σε πολιτικές που ακολουθούνται στην οικονομία και σε ζητήματα που αφορούν στην επιβολή κυρώσεων, όπως στην περίπτωση της Ρωσίας για την Ουκρανία, όπου διαπιστώνουμε και ότι ισχύουν δυο μέτρα και δυο σταθμά, όπως στην περίπτωση της Κύπρου".
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συναντήθηκε επίσης με δυο στενούς συνεργάτες του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Κλάρα Μαρτίνες Αλμπερόσα, η οποία είναι βοηθός επικεφαλής του γραφείου του κ. Γιούνκερ και αρμόδια για θέματα Κυπριακού και το Μαργαρίτη Σχοινά, επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Προέδρου Γιούνκερ.
Οπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού, η κ. Αλμπερόσα "διαπίστωσα ότι γνωρίζει το Κυπριακό πάρα πολύ καλά. Ανέλυσα τις θέσεις του ΑΚΕΛ γύρω από το Κυπριακό και ζήτησα την παρέμβαση του κ. Γιούνκερ έτσι ώστε να διαμορφωθούν δεδομένα τέτοια που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, δίχως πιέσεις κι εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας, με στόχο να φτάσουν το συντομότερο δυνατόν σε συμφωνία στο Κυπριακό. Η κ. Μαρτίνες με διαβεβαίωσε για τη δέσμευση του κ. Γιούνκερ να βοηθήσει με κάθε τρόπο, εφόσον βέβαια το επιθυμούν κι οι δυο πλευρές, στις προσπάθειες προώθησης κι επίτευξης λύσης στο Κυπριακό".
Ο κ. Κυπριανού είχε συναντήσεις και με αντιπροσωπείες πολιτικών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο, του Σιν Φέιν της Ιρλανδίας, του Podemos της Ισπανίας, του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και του Κόμματος Εργατών του Βελγίου.

Σχετικές ειδήσεις