ΚΥΠΡΟΣ

Financial Times: «Η Κύπρος στον δρόμο προς την ανάκαμψη»

Financial Times: «Η Κύπρος στον δρόμο προς την ανάκαμψη»

Μετά τις χθεσινές (24/2/2015) εκτιμήσεις του Πρόεδρου του Eurogroup και ΥΠΟΙΚ της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, πως η Κύπρος θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2015, σήμερα (25/2/2015), η εφημερίδα Financial Times, δημοσιεύει άρθρο στο ίδιο κλίμα.

Με τίτλο «Κύπρος, στο δρόμο προς την ανάκαμψη» γράφει πως «ο πόνος της δριμείας ύφεσης, απαλύνεται από την ανθεκτικότητα του νησιού».
Επισημαίνει ακόμα πως το «φάρμακο» της τρόικας χαρακτηρίζεται απαιτητικό και σκληρό, ωστόσο, οι οικονομικές προοπτικές είναι πιο υγιείς.

Ειδική αναφορά γίνεται, μεταξύ άλλων, στον ισχυρό τουριστικό τομέα, το ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον και τη δύναμη του τομέα υπηρεσιών.

Επιπλέον φιλοξενούνται δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος λέει πως η αποφασιστικότητα να εφαρμοστούν οι σκληροί όροι της συμφωνίας με την τρόικα, μετά από την κρίση του Μαρτίου του 2013, έχει βάλει την Κύπρο στο μονοπάτι της ανάκαμψης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ενημέρωσε ότι έχουν σταδιακά αρθεί σχεδόν πλήρως οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που είχαν επιβληθεί.

Αναφορικά δε με τη δημοσιονομική προσαρμογή ο κ. Αναστασιάδης τονίζει την εξαρχής αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να κάνει ό,τι ήταν αναγκαίο για να έρθουν τα δημόσια οικονομικά σε μια πορεία διόρθωσης ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, στην υγεία και στο κράτος πρόνοιας.

Επίσης αναφορά γίνεται στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου. Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα λαμβάνουν «ένα ισχυρό φάρμακο» αλλά είναι στον σωστό δρόμο, μέσα από την αναδιάρθρωση των δανείων (μη εξυπηρετούμενα) και το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, προς την πλήρη σταθεροποίηση.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούριγκαν, ο οποίος δήλωσε ότι η ανάκαμψη στην οικονομία, γίνεται παράλληλα με την αποκατάσταση της φήμης του τραπεζικού τομέα.

Όπως, όμως, σημειώνουν οι FT, η Κύπρος είναι ανοιχτή σε πολλές και διαφορετικές επενδύσεις, όπως είναι η ναυτιλία, εναλλακτικές μορφές ενέργειας, και ο τουρισμός υγείας.

Ως ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρισε, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, κυβερνητική πηγή, το εν λόγω άρθρο για την κυπριακή οικονομία.

Σχετικές ειδήσεις