ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Ανθρωπιστικού χαρακτήρα οι διευκολύνσεις στα ρωσικά πολεμικά πλοία

Αναστασιάδης: Ανθρωπιστικού χαρακτήρα οι διευκολύνσεις στα ρωσικά πολεμικά πλοία

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε απεριόριστη εκτίμηση προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος δεν ζήτησε από την Κύπρο το παραμικρό που θα μπορούσε να φέρει τη χώρα σε δύσκολη θέση έναντι των εταίρων της.

"Η στρατιωτική συμφωνία δεν περιλαμβάνει τίποτε το νέο, αφού αποτελεί επικαιροποίηση υφιστάμενης συμφωνίας και δεν έχει ούτε οικονομικό κόστος, ούτε οικονομικό όφελος διευκρίνισε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης" σε συνέντευξή του στο πρακτορείο TASS.

«Η ανανεωμένη συμφωνία προβλέπει το δικαίωμα στα Ρωσικά πολεμικά πλοία να καταπλεύσουν στα κυπριακά λιμάνια, και η διευκόλυνση αυτή είναι μη στρατιωτικού, ανθρωπιστικού χαρακτήρα, καθώς αφορά στον ανεφοδιασμό τους και στην απομάκρυνση Ρώσων πολιτών από τη Μέση Ανατολή εφόσον προκύψει ανάγκη».
Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι κατά τις διαπραγματεύσεις γύρω από το «ευαίσθητο αυτό θέμα» ο κ. Πούτιν ήταν πολύ «διακριτικός»!

Εκτιμώ βαθύτατα τον κ. Πούτιν, ο οποίος γνωρίζοντας την ευαισθησία τέτοιων θεμάτων για την Κύπρο, δεν έθεσε οποιουσδήποτε όρους, ούτε εξέφρασε κάποιες απαιτήσεις. Απέφυγε εντελώς να μας βάλει σε μια «περίπλοκη» θέση απέναντι στους εταίρους μας», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης χαρακτηρίζοντας τη στάση του Πούτιν ως « στάση αρχών ενός ηγέτη ο οποίος προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας του και σέβεται τα συμφέροντα των άλλων χωρών».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Κύπρου απαντώντας σε ερώτηση Πολωνού δημοσιογράφου για τον αν η στρατιωτική συμφωνία με τη Ρωσία εμπεριέχει μεγάλο οικονομικό όφελος για την Κύπρο διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κανένα οικονομικό όφελος αλλά ούτε και οικονομικό κόστος.

Σχετικές ειδήσεις