ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ανεξάρτητη έρευνα για την κατάρρευση της οικονομίας και της Λαϊκής Τράπεζας

Κύπρος: Ανεξάρτητη έρευνα για την κατάρρευση της οικονομίας και της Λαϊκής Τράπεζας

Τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας ζήτησε επίσημα σήμερα ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Ρίκος Ερωτοκρίτου, μετά την οξύτατη σύγκρουση μεταξύ θεσμικών αξιωματούχων για το θέμα της κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας και της παλαιάς Λαϊκής Τράπεζας.

Ο κ. Ερωτοκρίτου ζήτησε τον διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής, η οποία δεν θα είναι από την Αστυνομία ή την Εισαγγελία και θα πρέπει να επικεντρωθεί σε τέσσερα σημεία:

1. Στα όσα ελέχθησαν στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.
2. Στις διαρροές και στην κατάσταση που επικρατεί στην Κεντρική Τράπεζα.
3. Το ενδεχόμενο εκβιασμού βουλευτών από τη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.
4. Το ενδεχόμενο ασυμβίβαστου στη συμμετοχή της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στην Αρχή Εξυγίανσης.

Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι στην έρευνα που θα διεξαχθεί, ο ίδιος δεν θα έχει «καμία εμπλοκή και ανάμιξη», αναφέροντας ωστόσο ότι θα είναι στη διάθεση αυτών που θα κάνουν την έρευνα.
«Ο διορισμός των ερευνώντων λειτουργών μπορεί να γίνει από τον Γενικό Εισαγγελέα ή κάποιον άλλον» σημείωσε ο κ. Ερωτοκρίτου.
Στο μεταξύ, η Αστυνομία διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει οδηγίες από τη Γενική Εισαγγελία, για την όποια διερεύνηση των όσων διαδραματίστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.
Το Αρχηγείο Αστυνομίας σε ανακοίνωσή του, με αφορμή πληροφορίες σε διαδικτυακά και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ότι η Αστυνομία θα αρχίσει σήμερα τη λήψη καταθέσεων μετά τις καταγγελίες του παραιτηθέντος συμβούλου της Κεντρικής Τράπεζας, Στέλιου Κοιλιάρη, αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμιά οδηγία από τη Νομική Υπηρεσία για να διερευνήσει το θέμα.
«Εάν και εφόσον της δοθούν σχετικές οδηγίες, θα προβεί στις ανάλογες ενέργειες, στη βάση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικές ειδήσεις