ΚΥΠΡΟΣ

ΚΤ Κύπρου: Kίνδυνος απώλειας εκατομμυρίων;

ΚΤ Κύπρου: Kίνδυνος απώλειας εκατομμυρίων;

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (Αρχή Εξυγίανσης), αφού κατηγορείται για «ανικανότητα» από την Τράπεζα FBME, με την οποία βρίσκεται στα δικαστήρια μετά την απόφαση της Αρχής Εξυγίανσης να την θέσει υπό καθεστώς εξυγίανσης.

Το ανησυχητικό είναι ότι στην περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία χάσει τη δικαστική διαμάχη στο Διαιτητικό Δικαστήριο στο Παρίσι, θα κληθεί να πληρώσει εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση στους πληγέντες μετόχους της FBME (Οι πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ κάνουν λόγο για μισό δις).

Το θέμα με την FBME προέκυψε από τον περασμένο Ιούλιο, περίοδος κατά την οποία η Κεντρική Τράπεζα την έθεσε υπό καθεστώς εξυγίανσης, «με σκοπό την πώληση των εργασιών του υποκαταστήματος και με στόχο την προστασία των καταθετών».

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Αρχή Εξυγίανσης (Κεντρική Τράπεζα), τον Υπουργό Οικονομικών, τον Πρόεδρο της Βουλής και την Επιτροπή Θεσμών, απέστειλε η Federal Bank Middle East (FBME), κάνοντας λόγο για λανθασμένους χειρισμούς της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τη διαχείριση της υπόθεσης της FBME.

Η FBME με επιστολή της στις 2 Μαρτίου 2015 προς την Ειδικό Διαχειριστή του κυπριακού υποκαταστήματος Ντίνο Χριστοφίδη, η οποία κοινοποιήθηκε στο ΔΣ στην Κεντρικής Τράπεζας, εκφράζει έντονες ανησυχίες για τους χειρισμούς του κ. Χριστοφίδη και της Κεντρικής Τράπεζας. Στις 3 Μαρτίου 2015 η Διεύθυνση της FBME έστειλε δεύτερη επιστολή στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, την Αρχή Εξυγίανσης και τον Υπουργό Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της Κεντρικής να θέσει το κυπριακό υποκατάστημα υπό εξυγίανση κρίνεται «καθ΄ όλα λανθασμένη και ακατάλληλη».

Στην επιστολή γίνεται λόγος για «απάθεια» του Ειδικού Διαχειριστή στις εκκλήσεις της διεύθυνσης, όπως ενημερωθεί για το Σχέδιο Δράσης της Αρχής Εξυγίανσης και βάση του οποίου η ΚΤ έθεσε το κατάστημα υπό εξυγίανση. Προστίθεται ότι "η τράπεζα και το υποκατάστημα εξακολουθούν να διατηρούν υγιείς οικονομικούς δείκτες, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη αντίσταση στις όποιες προσπάθειες να τεθεί υπό αμφισβήτηση βιωσιμότητας τους".

Η FBME κατηγορεί την Κεντρική Τράπεζα για "ανικανότητα", υποστηρίζοντας ότι οι χειρισμοί της Αρχής Εξυγίανσης θα προκαλέσουν ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στο κυπριακό δημόσιο, στην περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία χάσει τη δικαστική διαμάχη στο Διαιτητικό Δικαστήριο στο Παρίσι και εκφράζει τη θέση ότι "με τους κατάλληλους χειρισμούς και συνεννόηση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, το αδιέξοδο μπορεί να τερματιστεί προς το συμφέρον της οικονομίας, των καταθετών, του προσωπικού και του οργανισμούς στο σύνολο του".

Από πλευράς τράπεζας FBME προτάσσονται οι εξής θέσεις:

Υιοθετώντας ισχυρισμούς της FinCEN της αμερικανικής κυβέρνησης και συντάσσοντας ουσιαστικά ανυπόστατο κατηγορητήριο κατά της FBME για δήθεν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και χρησιμοποιώντας λανθασμένα πρόνοιες της νομοθεσίας περί Εξυγίανσης Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, ουσιαστικά απαγόρευσε την εύρυθμη λειτουργία μιας υγειούς τράπεζας και ταλαιπωρεί για οκτώ μήνες τους πελάτες της και κυρίως τους καταθέτες της.

Ενώ η FinCEN, με βάση του κανονισμούς της, έδινε χρόνο 60 ημερών στην FBME να υπερασπιστεί τον εαυτό της, πράγμα το οποίο έγινε με αποτέλεσμα η αμερικάνική πλευρά να επανεξετάζει τη θέση της απέναντι στην τράπεζα, η ΚΤΚ αντίθετα, επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο, μέσα σε 48 ώρες, αποφάσισε να κλείσει την τράπεζα, αρνούμενη να διαβουλευθεί και να αναλάβει τη διεύθυνση της FBME, μια μέθοδο που χρησιμοποιείται ευρέως σε παρόμοιες περιπτώσεις, έτσι που να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πελάτες της. Ουσιαστικά χρησιμοποίησε λανθασμένα τη νομοθεσία περί εξυγίανσης χρεοκοπημένων τραπεζών, για την περίπτωση της FBME η οποία την ημέρα της απόφασης της ΚΤΚ, είχε ρευστότητα 104 τοις εκατόν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, η ΚΤΚ ως εποπτική αρχή, ελέγχει την FBME εδώ και 32 χρόνια, αφού είναι η παλαιότερη τράπεζα στην Κύπρο με διεθνείς δραστηριότητες. Ουσιαστικά η ΚΤΚ αμφισβητεί από μόνη της την κυριότητα της, αφού όφειλε να έχει ιδίαν άποψη για την ποιότητα της FBME για την οποία ουδέποτε παρέθεσε στοιχεία εναντίον της.

Κατά συνέπεια, οι για κάποιους «αδόκιμοι και λανθασμένοι χειρισμοί της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου», κατά πάσα πιθανότητα, θα στοιχίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την Κυπριακή Δημοκρατία και που προφανώς ζητούνται από τους πληγέντες μετόχους της FBME, ως αποζημίωση.

πηγη ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις