ΚΥΠΡΟΣ

Τρ. Κύπρου: Mε οδηγίες των εποπτικών αρχών η λίστα

Τρ. Κύπρου: Mε οδηγίες των εποπτικών αρχών η λίστα

Σε σχέση με την δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν στα στοιχεία πελατών της Τράπεζας που θεωρούνται Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ), η Τράπεζα Κύπρου κάνει τις παρακάτω επισημάνσεις.

Α) Η Τράπεζα Κύπρου έχει ετοιμάσει σχετική λίστα για σκοπούς συμμόρφωσης με τις εποπτικές μας υποχρεώσεις. Οι ορισμοί που χρησιμοποιούνται για την συμπερίληψη ποσών σε ορισμένα άτομα («Group») βασίζεται σε Οδηγίες των εποπτικών αρχών. Η Τράπεζα Κύπρου ακολουθεί πιστά τις Οδηγίες των Εποπτικών Αρχών και δεν είναι σε θέση να λάβει από μόνη της τέτοιες αποφάσεις.

Β) Η σχετική λίστα παραδόθηκε στην Κεντρική Τράπεζα, όπως όφειλε να πράξει η Τράπεζα Κύπρου, η οποία δεν είναι σε θέση να γνωρίζει οτιδήποτε το παραπάνω. Η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων και του τραπεζικού απορρήτου είναι εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα και η Τράπεζα Κύπρου συμμερίζεται την απογοήτευση και οργή των πελατών της.

Γ) Ενώ η Τράπεζα Κύπρου δεν σχολιάζει λογαριασμούς πελατών της, στην συγκεκριμένη περίπτωση των πολιτικών αρχηγών που αναγράφονται στην λίστα, και κατόπιν συνεννόησης μαζί τους, μπορούμε να αναφέρουμε πως: στα συνολικά ποσά που καταγράφονται ως υποχρεώσεις των Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ) και Άντρου Κυπριανού (ΑΚΕΛ), υποχρεώσεις που σχετίζονται με τα κόμματα των οποίων οι ίδιοι ηγούνται. Κάτι παρόμοιο ισχύει και στην περίπτωση του Νίκου Κατσουρίδη.

Εκφράζουμε την έντονη μας ανησυχία για την αναστάτωση και την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί σε επίπεδο θεσμών, και μάλιστα σε ένα χρονικό σημείο στο οποίο το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία γενικότερα, έχοντας σταθεροποιηθεί, μπαίνουν πλέον σε πορεία ανάκαμψης και επιτάχυνσης. Η επιτάχυνση της οικονομίας δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο και η εποπτική σταθερότητα θα πρέπει, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, να διαφυλαχθεί.

Σχετικές ειδήσεις