ΚΥΠΡΟΣ

«Πόλεμος» Τουρκίας-Κατεχόμενα για το χαλούμι

«Πόλεμος» Τουρκίας-Κατεχόμενα για το χαλούμι

Ο λεγόμενος "υπουργός" εξωτερικών στα Κατεχόμενα, Οζντίλ Ναμί, υποστηρίζει ότι η παραγωγή χαλουμιού παραχωρήθηκε στην Τουρκία, ωστόσο κάποιες εταιρείες δεν το σέβονται αυτό.

Σε δηλώσεις του στην Κίπρις, ο κ. Ναμί ανέφερε ότι για το θέμα ή θα προχωρήσουν σε νομική υπόθεση ή θα τα βρουν μέσω πολιτικού διαλόγου, ωστόσο δεν είναι στις πρώτες τους επιλογές η δικαστική οδός, αλλά η τελευταία επιλογή.

Ως "υπουργείο", είπε, προβαίνουν σε πρωτοβουλίες ώστε το θέμα να λυθεί μέσω διαλόγου. Όπως εξήγησε, πολλές εταιρείες στην Τουρκία έχουν προχωρήσει στην παραγωγή χαλουμιού, χωρίς την άδεια από το τ/κ βιομηχανικό επιμελητήριο (KTSO) και εξάγουν σε χώρες της Ευρώπης.

"Οι εταιρείες στην Τουρκία κάνουν τόσες εξαγωγές όσες και οι Τ/κ. Δεν σημαίνει αυτό ότι εμείς ως οικονομία έχουμε απώλειες. Η επιθυμία μας είναι να παράγεται εδώ (το χαλούμι) και μετά να εξάγεται στην Ευρώπη. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό το θέμα θα καταλήξει πριν το τέλος του 2015 με τον τρόπο που επιθυμεί η τ/κ πλευρά". Αλλά, σημείωσε, αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει άμεσα.

Όσον αφορά την κατοχύρωση του χαλουμιού ως Προϊόν Ονομαστικής Προέλευσης, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι η Κομισιόν εργάζεται πάνω σε μια φόρμουλα που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, λέγοντας πως για το θέμα έγιναν συσκέψεις με αρμοδίους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Υπάρχουν, συνέχισε, διαφορετικές απόψεις για το θέμα του ελέγχου της παραγωγής χαλουμιού στα Κατεχόμενα λέγοντας πως ενώ η ε/κ πλευρά θέλει να εξουσιοδοτήσει αυτή τον οργανισμό που θα διεξάγει τον έλεγχο, η τ/κ πλευρά θεωρεί ότι αυτό δεν είναι εφικτό αφού η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα κατεχόμενα έχει ανασταλεί. Στο "βορρά", είπε, πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ελέγχου ξεχωριστός που θα εργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων