ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: «Επαναλαμβανόμενη τουρκική θέση ο οδικός χάρτης λύσης»

Κύπρος: «Επαναλαμβανόμενη τουρκική θέση ο οδικός χάρτης λύσης»

Επαναλαμβανόμενη τουρκική θέση, η οποία έχει απορριφθεί από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τα περί οδικού χάρτη στο Κυπριακό.

Με τη δήλωση αυτή, ο κ. Χριστοδουλίδης σχολίασε δηλώσεις του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή, Ελγκιούν Ολγκιούν, ότι παρουσιάστηκε στα Ηνωμένα Έθνη οδικός χάρτης, που προβλέπει ολοκλήρωση της συζήτησης όλων των ζητημάτων στο τέλος Ιουλίου, πολυμερή διάσκεψη στις αρχές Σεπτεμβρίου και δημοψηφίσματα στο τέλος του χρόνου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπέδειξε επίσης ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται και από το ίδιο το κοινό ανακοινωθέν.

Αναστασιάδης: Σύντομα θα περάσει ανεπιστρεπτί η κρίση

Στο μεταξύ, τη βεβαιότητα ότι η κρίση θα περάσει σύντομα και ανεπιστρεπτί εξέφρασε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωσή του με την ευκαιρία του Πάσχα.

«Έχουμε γυρίσει σελίδα και μια νέα περίοδος προοπτικής και προόδου διαμορφώνει το μέλλον της πατρίδας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Τόνισε επίσης πως «με ενότητα και τη μέγιστη συναίνεση και συνεργασία όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, των κοινωνικών εταίρων και πάνω από όλα του κυπριακού λαού μπορούμε να πετύχουμε πολλά, με μοναδικό πάντοτε γνώμονα το καλό του λαού και της πατρίδας μας».

Στη δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ακόμα πως το μήνυμα της Ανάστασης «μάς γεμίζει με αισθήματα προσδοκίας και ενδυναμώνει την πίστη μας στον αγώνα του κυπριακού λαού για επίτευξη μιας λύσης στο εθνικό μας πρόβλημα».

Στόχος, ανέφερε, είναι μια λύση που να είναι βιώσιμη και λειτουργική και θα διανοίξει τις προοπτικές για ένα ευήμερο μέλλον για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ευχήθηκε στον κυπριακό λαό όπως η Ανάσταση του Κυρίου αποτελέσει την αρχή του τέλους στη μεγάλη δοκιμασία που αντιμετωπίζει η χώρα, εξέφρασε βαθύτατα αισθήματα εκτίμησης και σεβασμού προς το λαό, σημειώνοντας ότι «αυτή την ώρα η σκέψη μας στρέφεται προς τους αγνοούμενους και τους συγγενείς τους, τους εγκλωβισμένους και τους πρόσφυγες μας και προς όσους καρτερικά υπομένουν και προσδοκούν στην Ανάσταση της πατρίδας μας που θα σημάνει τον τερματισμό της κατοχής, την επανένωση της πατρίδας μας και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας».

Εκφράζοντας, τέλος, συμπάθεια προς τους δυσπραγούντες και όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές για στήριξη των ευάλωτων ομάδων και ειδικά των ανέργων.

Αποκαλύψεις Αναστασιάδη για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων

Την ίδια ώρα, σε εκτενή αναφορά και αποκαλύψεις για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων προέβη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνεντεύξεις του που δημοσιεύουν σήμερα οι εφημερίδες Καθημερινή και Πολίτης.

Όπως ανέφερε, «δεν υπάρχει κόμμα στην Κύπρο που δεν έπαιρνε χρηματοδότηση από ιδιώτες, ούτε και επιχειρηματίας που να μην έδινε αναλογικά, σε όλα τα κόμματα».

Πρόσθεσε, δε, πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, που περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες για τους ελέγχους στα οικονομικά των κομμάτων, και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να ψηφίσουν.

Απαντώντας στις επικρίσεις για τη χρηματοδότηση του ΔΗΣΥ με μισό εκατομμύριο Ευρώ από την εταιρεία Focus το 2008, όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος του κόμματος, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως η εταιρεία αυτή έκανε απλώς το έμβασμα αυτού του ποσού, για τη μεταφορά φοιτητών από το εξωτερικό, λόγω των προεδρικών εκλογών.

Όπως είπε, το ποσό αυτό συγκεντρώθηκε από εισφορές εφοπλιστών και μόνο οι 50.000 ευρώ προήλθαν από τη Focus.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ακόμα πως όταν διαπιστώθηκε ότι η Focus είχε εμβάσει μισό εκατομμύριο ευρώ στον ΔΗΣΥ, ο ίδιος ζήτησε με επιστολή του να μην γίνει η κατάθεση στα ταμεία του κόμματος: «Κρατήθηκαν μόνο 50.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό δόθηκε σε πλοιοδιαχειρίστρια εταιρία στην Κύπρο για να πληρωθεί το ταξιδιωτικό γραφείο».

«Αν γνωρίζαμε τότε για τη Focus και τη σχέση της με τον Ανδρέα Βγενόπουλο δεν θα αποδεχόμαστε να γίνει, μέσω αυτής της εταιρείας, το έμβασμα», είπε ο κ. Αναστασιαδης.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον, μετά τη επιστροφή των 50.000 ευρώ από τον ΔΗΣΥ, θα εισηγηθεί επιστροφή και του υπόλοιπου ποσού, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι κακώς το κόμμα αποφάσισε ότι τα λεφτά θα έπρεπε να επιστραφούν στους καταθέτες της Λαϊκής.

«Το 2008 δεν αποστερούσαμε χρήματα από κανένα καταθέτη. Δεν ήταν χρήματα της Λαϊκής αλλά φίλων του κόμματος, για να μπορέσουν να ψηφίσουν Κύπριοι φοιτητές που βρίσκονταν στο εξωτερικό», ανέφερε.

Σε συνέντευξη, εξάλλου, στην εφημερίδα «24 ώρες», ο πρόεδρος Αναστασιάδης διατυπώνει επικρίσεις εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για τη στάση που τηρούν στο θέμα των εκποιήσεων.
Είπε ότι είναι δικαίωμα των κομμάτων να επιφέρουν αλλαγές στη νομοθεσία, οι οποίες κατά την άποψή τους παρέχουν ένα δίκτυ ασφαλείας για τις ευάλωτες ομάδες.

«Έχω όμως την εντύπωση ότι στο τέλος, όπως προδιαγράφονται οι προθέσεις, εκείνους που διασώζουμε είναι τους μεγάλους δανειολήπτες, τους οποίους αποτρέπουμε να υποχρεωθούν να προσέλθουν στις Τράπεζες, για να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

Σχετικές ειδήσεις