ΚΥΠΡΟΣ

Σε προεκλογικό πυρετό τα Κατεχόμενα

Σε προεκλογικό πυρετό τα Κατεχόμενα

Στα κατεχόμενα, λίγο πριν τις εκλογές (19/4/2015), οι Τουρκοκύπριοι ξεκαθαρίζουν τη στάση τους υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, με το σκηνικό όμως να εξακολουθεί να είναι ρευστό.

Το Τρίκωμο δεν είναι πλέον το προπύργιο του Έρογλου, δήλωσε ο πρώην "δήμαρχος" που είχε εκλεγεί με το κόμμα Εθνικής Ενότητας, Χαλίλ Ορούν. Σύμφωνα με την Χαλκίν Σεσί, ο Ορούν ήταν γνωστός υποστηρικτής για χρόνια του Ντερβίς Έρογλου, σε αυτές τις "εκλογές" όμως δεν εργάζεται υπέρ της υποψηφιότητάς του. Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν έχει παρευρεθεί σε κανενός την προεκλογική εκστρατεία και η σιωπή του στέλνει τα απαραίτητα μηνύματα στον κόσμο για να προσθέσει ότι πλέον το Τρίκωμο δεν είναι "ο πύργος του Έρογλου".

Εξάλλου, ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΕ και νυν "βουλευτής" του Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε σε τηλεοπτικό πρόγραμμα ότι παρά το ότι παλαιότερα είχε κριτικάρει σφόδρα τον Ντερβίς Έρογλου, στις "προεδρικές εκλογές" τον στηρίζει γιατί πιστεύει στην υπόθεση της Κύπρου και στην ύπαρξη του ψευδοκράτους. Δεν μετανιώνει, πρόσθεσε, ούτε και αφαιρεί οτιδήποτε από την κριτική που άσκησε παλαιότερα στον Έρογλου αλλά – σημείωσε – ποτέ του δεν είχε διαφωνήσει με την πολιτική του στο Κυπριακό.

Από την άλλη ο πρώην "δήμαρχος" Αμμοχώστου και σημαίνον στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, Οκτάι Καγιάλπ δήλωσε ότι στην Αμμόχωστο Ντερβίς Έρογλου και Σιμπέλ Σιμπέρ είναι στήθος με στήθος και προέβλεψε ότι στον δεύτερο γύρο θα περάσουν αυτοί οι δύο. Απαντώντας στα σχόλια ότι το ΡΤΚ θα κάνει μετά τις "προεδρικές" τον απολογισμό του, ο Καγιάλπ – που φερόταν παλιότερα δυσαρεστημένος από την ηγεσία του ΡΤΚ – είπε ότι δεν θα γίνει αυτό που πολλοί αναμένουν. "Το ΡΤΚ ενεργεί ως σύνολο, ως ένα κόμμα".

Το ποσοστό συμμετοχής φαίνεται ότι απασχολεί τα τ/κ κόμματα με τον γγ του Δημοκρατικού κόμματος, χασάν Τατσόι να δηλώνει στην Χαβαντίς πως εάν αυξηθεί το ποσοστό αυτό ιδιαίτερα στην Λευκωσία, ο Ντερβίς Έρογλου, τον οποίο υποστηρίζει το κόμμα του, μπορεί να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Από την άλλη ο γγ του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Σουπχί Χιουντάογλου ανέφερε ότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την υποψηφιότητα του Μουσταφά Ακιντζί και πως εάν δεν είναι στον πρώτο γύρο, στον δεύτερο μπορεί να κόψει το νήμα.

Η Χαβαντίς επισημαίνει ότι οι υποψήφιοι διατηρούν ιστοσελίδες και λογαριασμούς στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ένα μέσο το οποίο σε αυτές τις "εκλογές" χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο από τους υποψήφιους για να στείλουν τα μηνύματά τους στον κόσμο. Τις νέες τεχνολογίες είχε επισημάνει στις δικές του δηλώσεις στην Χαλκίν Σεσί ο Οκτάι Καγιάλπ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παλαιότερα έκαναν προεκλογική εκστρατεία με μουσικές, αυτοκίνητα, κομβόι, εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις στους δρόμους για να δείξουμε την δύναμη των υποψηφίων και των κομμάτων, ωστόσο σήμερα η εκστρατεία γίνεται κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτές οι "εκλογές" είναι πιο ήρεμες, χωρίς εντάσεις και θορύβους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις