ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Η Βουλή ενέκρινε το πλαίσιο αφερεγγυότητας

Κύπρος: Η Βουλή ενέκρινε το πλαίσιο αφερεγγυότητας

Με πλειοψηφία, 33 υπέρ και 23 εναντίον, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το απόγευμα του Σαββάτου (18/04/2015), μετά από μακρά αναβολή της συζήτησης του θέματος, εντατικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και κατάθεση σωρείας τροπολογιών, το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Τα νομοθετήματα υιοθετήθηκαν με τις ψήφους των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Εναντίον τάχθηκαν το ΑΚΕΛ καθώς και οι βουλευτές του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, της Συμμαχίας Πολιτών, Νίκος Κουτσού και ο ανεξάρτητος Ζαχαρίας Κουλίας.
Καθοριστική για τη θετική στάση της ΕΔΕΚ αποδείχθηκε η υιοθέτηση των τροπολογιών του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών από τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ. Η ΕΔΕΚ, η οποία δέχθηκε τις έντονες επικρίσεις του ΑΚΕΛ για τη διαφοροποίηση της στάσης της, είχε εξαρχής τονίσει ότι οι τροπολογίες της αποτελούσαν «κόκκινες γραμμές» για την τελική της στάση.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, χαιρέτισε την απόφαση της Βουλής, η οποία, δήλωσε, λήφθηκε «σε πνεύμα υπευθυνότητας και συλλογικότητας, προς όφελος της κοινωνίας ευρύτερα».

Η νομοθεσία, που εγκρίθηκε σήμερα από τη Βουλή, είναι, σημειώνει ο κ. Αναστασιάδης, προϊόν σκληρής και επίπονης προσπάθειας της κυβέρνησης, με τη συνεργασία εμπειρογνωμόνων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των τροποποιήσεων στα νομοσχέδια προς περαιτέρω διασφάλιση των ευάλωτων ομάδων, καθώς επίσης και σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας.

«Η σημερινή απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανάμεσα σε άλλα, ενισχύει την προσπάθεια της Κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές και κατ' επέκταση για πλήρη απεξάρτηση από τους δανειστές μας, επιτρέπει τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση του υπόλοιπου της δόσης», αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη.

Σχετικές ειδήσεις