ΚΥΠΡΟΣ

Το 2017 το πρώτο κυπριακό φυσικό αέριο στην Αίγυπτο

Το 2017 το πρώτο κυπριακό φυσικό αέριο στην Αίγυπτο

H Αιγυπτιακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου διαπραγματεύεται για την εισαγωγή περίπου 700 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου ημερησίως από το οικόπεδο Αφροδίτη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Khaled Abdel Badie.

Σε δηλώσεις του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Daily Post, ανέφερε ότι η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού θα πάρει περίπου 2μιση με τρία χρόνια.

Ο Abdel Badie, είπε επίσης ότι η εταιρεία Enppi θα διεξάγει την τεχνοοικονομική έρευνα προκειμένου να ορίσει την καλύτερη και πιο κοντινή οδό που θα τοποθετηθεί ο αγωγός. Ο αγωγός θα συνδέσει την Αίγυπτο με την Αφροδίτη, θα τυγχάνει επεξεργασίας στους τερματικούς σταθμούς και στη συνέχεια θα μεταφέρεται στους πελάτες.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του, το πρώτο κυπριακό φυσικό αέριο θα φτάσει στην Αίγυπτο το 2017, όταν και θα ολοκληρωθεί η κατασκευή αγωγού και προετοιμαστούν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις από την εταιρεία Noble.

Οι κρατικές εταιρείες υδρογονανθράκων των δύο χωρών υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης μέσω του οποίου καθορίζονται τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν. Το μήκος του αγωγού υπολογίζεται στα 400 χιλιόμετρα, ενώ το κόστος θα μοιραστούν από κοινού, η κυπριακή κυβέρνηση, η εταιρεία Noble, η Αιγυπτιακή κυβέρνηση και οι εταιρείες BG και Union Fenosa.

Σύμφωνα με τον Abdel Badie, θα επισκεφθεί την Κύπρο στις αρχές Μαΐου προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις