ΚΥΠΡΟΣ

DW: Νέες ελπίδες για την επίλυση του Κυπριακού

DW: Νέες ελπίδες για την επίλυση του Κυπριακού

Στην πρώτη τους συνάντηση, που κράτησε τέσσερις σχεδόν ώρες, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης παρέδωσε στον ηγέτη των Τ/Κ Μουσταφά Ακιντζί τους χάρτες 28 ναρκοπεδίων της Εθνικής Φρουράς, που εγκαταστάθηκαν πριν από το 1974 προκειμένου αυτά να καταστραφούν για την ασφάλεια των πολιτών.

Από την πλευρά του ο τουρκοκύπριος ηγέτης ανακοίνωσε στον κ. Αναστασιάδη ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν χρειάζεται πια να συμπληρώσουν καμία φόρμα κατά τη διέλευσή τους στα κατεχόμενα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Θα περνούν με απλή επίδειξη της ταυτότητας τους. Αυτά είναι τα πρώτα δύο μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αποφασίζονται στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλα, όπως είναι το άνοιγμα πέντε νέων οδοφραγμάτων.

Συναντήσεις των δύο ηγετών δύο φορές το μήνα

Μετά τη σημερινή συνάντηση, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπερ Μπαρθ Άιντε δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν ακούραστα για την επίτευξη σύντομης λύσης στο Κυπριακό.

Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν να συναντώνται τουλάχιστον δύο φορές το μήνα, ενώ οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα έχουν εντατικές συνομιλίες στο μεσοδιάστημα.

Ο κ. Άιντε ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα είναι στις 29 Μαΐου. Θα προηγηθεί όμως, στις 23 Μαΐου, μία ακόμα συνάντηση των κυρίων Αναστασιάδη και Ακκιντζί η οποία θα έχει κοινωνικό περιεχόμενο.

Ο κ. Άιντε εμφανίστηκε πολύ ενθαρρυμένος και δήλωσε ότι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε σε ένα πολύ θετικό και εποικοδομητικό κλίμα.

Σχετικές ειδήσεις