ΚΥΠΡΟΣ

Τα Ηνωμένα Εθνη καλωσορίζουν τα βήματα των Αναστασιάδη-Ακιντζί

Τα Ηνωμένα Εθνη καλωσορίζουν τα βήματα των Αναστασιάδη-Ακιντζί

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντε καλωσορίζει τα νέα επόμενα βήματα που αποφασίστηκαν από τους δύο ηγέτες προς εκπλήρωση του κοινού οράματος για μια ενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ Στέφαν Ντούτζαρικ.

Σύμφωνα με τον κ. Ντούτζαρικ, o κ. Άιντε δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την κοινή βούληση και αποφασιστικότητά τους για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης. Συμφώνησαν σε πέντε συγκεκριμένα βήματα προς τα εμπρός και θα πρέπει να εργαστούν για το άνοιγμα περισσότερων σημείων διέλευσης, ενώ συμφώνησαν, παράλληλα, για μια κοινή έκκληση όσον αφορά το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

Η δήλωση του κ. Eiden, συνέχισε, γίνεται μετά από συναντήσεις δύο εβδομάδων, που είχαν μεταξύ τους οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο πλευρών. Η έκβαση των διαπραγματεύσεων παρουσιάστηκε στους δύο ηγέτες, ενώ αναμένονται περισσότερες συναντήσεις τον Ιούνιο και Ιούλιο.

Βήματα προόδου

Σε περισσότερες συγκλίσεις των δύο πλευρών σε αρκετά κεφάλαια του Κυπριακού, οδήγησε η επικαιροποίηση θέσεων που έκαναν οι δύο διαπραγματευτές.

Στο έγγραφο που παρουσίασαν οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, καταγράφηκε πρόοδος αφού παλαιότερες θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς οι οποίες συγκρούονταν με το πνεύμα της 11ης Φεβρουαρίου, έχουν διαφοροποιηθεί. Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακκιντζί είχαν χθες την ευκαιρία να τα πουν για μιάμιση ώρα μόνοι.

1. Δερύνεια και Λεύκα
ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

2. Ενοποίηση δικτύων
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

3. Διασύνδεση τηλεφωνίας
ΚΙΝΗΤΑ

4. Τερματισμός παρεμβολών
ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ

5. Σύσταση επιτροπών
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

Σχετικές ειδήσεις