ΚΥΠΡΟΣ

Μέλος της Χεσμπολάχ ο Λιβανέζος που συνελήφθη στην Κύπρο- Ετοίμαζαν μεγάλο «χτύπημα»

Μέλος της Χεσμπολάχ ο Λιβανέζος που συνελήφθη στην Κύπρο- Ετοίμαζαν μεγάλο «χτύπημα»

Μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης εκτιμά η αστυνομία ότι είναι ο 26χρονος από το Λίβανο, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στη Λάρνακα όταν στην οικία όπου διέμενε εντοπίστηκαν περίπου δυόμισι τόνοι νιτρικής αμμωνίας!

Η αποκάλυψη της σοβαρής αυτής υπόθεσης θεωρείται μεγάλη επιτυχία για τις κυπριακές αρχές ασφαλείας, οι οποίες εξετάζουν την πιθανή σχέση του συλληφθέντος με ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Πάντως, έγκυρες πηγές του «Π» αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο άτομο φαίνεται να συνδέεται με τη «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου και διερευνάται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ετοιμαζόταν τρομοκρατικό κτύπημα σε βάρος ισραηλινών συμφερόντων στην Κύπρο, όπως στην πρεσβεία, σε γραφεία εταιρειών κτλ.

Η χθεσινή διαδικασία έκδοσης διατάγματος οκταήμερης κράτησης εναντίον του 26χρονου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, αφού ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Θανάσης Παπανικολάου, υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα, είπε στο δικαστήριο ότι θα ακουστούν θέματα που άπτονται των συμφερόντων και της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου η δημοσιότητα των λεπτομερειών της υπόθεσης θα επηρεάσει δυσμενώς το συμφέρον της δικαιοσύνης και την ασφάλεια του κράτους. Το αίτημα της κατηγορούσας αρχής έγινε τελικά αποδεκτό κι έτσι η διαδικασία προφυλάκισης του διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στο δικαστήριο κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και υπό τη συνοδεία ένοπλων αστυνομικών της ΜΜΑΔ, ενώ η υπόθεση προκάλεσε και το ενδιαφέρον ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, αφού στο δικαστικό μέγαρο βρέθηκαν δημοσιογράφοι από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και από το Ρόιτερ. Παρόλο που δεν έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της μαρτυρίας που παρουσίασε ενώπιον του δικαστηρίου η αστυνομία προκειμένου να εξασφαλίσει το οκταήμερο διάταγμα κράτησης του υπόπτου, τα αδικήματα που διερευνώνται εναντίον του 26χρονου αφορούν συνωμοσία προς διάπραξης κακουργήματος και παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών. Να σημειωθεί ότι το ίδιο μίγμα που βρέθηκε στη Λάρνακα είχε χρησιμοποιηθεί σε πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, ενώ χρησιμοποιείτο και από τον ΙΡΑ στη Β. Ιρλανδία. Για σκοπούς διερεύνησης της υπόθεσης η κυπριακή αστυνομία βρίσκεται σε επαφή και σε συνεργασία με ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Ισχυρό εκρηκτικό
Η νιτρική αμμωνία, η οποία μπορεί να καταστεί εξαιρετικά επικίνδυνη και ισχυρή εκρηκτική ύλη εφόσον αναμειχθεί με πετρέλαιο, εντοπίστηκε μέσα σε εκατοντάδες κιβώτια (γύρω στα 400) έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας στην κατοικία όπου διέμενε ο 26χρονος, στον συνοικισμό Αγίων Αναργύρων. Τα κιβώτια βρισκόντουσαν στο υπόγειο της οικίας. Ο εντοπισμός της τεράστιας ποσότητας νιτρικής αμμωνίας σήμανε συναγερμό στις αρχές ασφαλείας. Από την πρώτη στιγμή στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που απέκλεισαν σε μεγάλη απόσταση τη σκηνή και άρχισαν εξονυχιστικές έρευνες, οι οποίες συνεχίστηκαν και χθες με τη βοήθεια ανιχνευτικών σκύλων. Η αστυνομία έψαχνε για μεγαλύτερη ποσότητα αμμωνίας, η οποία ενδεχομένως να βρίσκεται θαμμένη στη γύρω περιοχή. Στην κατοχή του βρέθηκε, επίσης, χρηματικό ποσό 10 χιλιάδων ευρώ. Οι γείτονές του, πάντως, έμειναν άφωνοι στο άκουσμα της είδησης για τη σύλληψή του, αφού τον χαρακτήριζαν άτομο «χαμηλών τόνων»...

«Δεν έχω σχέση»
Ο Λιβανέζος (κάτοχος καναδικού διαβατηρίου) εμφανίστηκε στο δικαστήριο χωρίς δικηγόρο κι έδειχνε ψύχραιμος καθ’ όλη τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την ανευρεθείσα ποσότητα, ωστόσο ο ισχυρισμός του δεν γίνεται πιστευτός από τους ανακριτές του ΤΑΕ Λάρνακας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο άτομο αφίχθη στην Κύπρο πριν από μερικές μέρες και αναζητούνται τα άτομα με τα οποία συναναστράφηκε στο νησί. Η αστυνομία καταζητεί και τον ιδιοκτήτη της κατοικίας όπου βρέθηκε η νιτρική αμμωνία, ο οποίος είναι αραβικής καταγωγής. Από τις μέχρι τώρα έρευνες προκύπτει ότι η νιτρική αμμωνία κρυβόταν στο υπόγειο του σπιτιού εδώ και αρκετό καιρό. Διερευνάται ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη στην Κύπρο και ποια πρόσωπα εμπλέκονται στην εισαγωγή της.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

Σχετικές ειδήσεις