ΚΥΠΡΟΣ

Κατάθεση στην αστυνομία θα δώσει η διοικητής της ΚΤ Κύπρου Γιωρκάτζη

Κατάθεση στην αστυνομία θα δώσει η διοικητής της ΚΤ Κύπρου Γιωρκάτζη

Η έκθεση για το θέμα της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και το ζήτημα του ασυμβίβαστου κρατικών, πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων, απασχόλησαν τη σημερινή (26/5/2015) συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.

Όπως ανέφερε μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαΐδης, μέσα από τη συζήτηση και διερεύνηση του όλου θέματος ηγέρθησαν και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά θεσμικά θέματα, θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, θέματα ασυμβίβαστου για τα οποία η Βουλή οφείλει να εκφράσει την άποψη της.

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης, αυτή την άποψη συμμερίζεται και η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Θεσμών και ως εκ τούτου αποφασίστηκε όπως ολοκληρωθεί τάχιστα η συζήτηση επί του προσχεδίου έτσι ώστε να υπάρξει κατάληξη σε σχέδιο απόφασης.

Όπως ανέφερε, σήμερα άρχισε η συζήτηση επί του προσχεδίου της έκθεσης και έχει οριστεί μια ολοήμερη κλειστή συνεδρία της Επιτροπής για την Παρασκευή 5 Ιουνίου, με στόχο να ολοκληρωθεί η συζήτηση για την έκθεση και απ' εκεί και πέρα να επιδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής για τα περαιτέρω, με την Επιτροπή να εκφράζει επίσης άποψη, ανάλογα και με τη συγκυρία που θα επικρατεί, σε σχέση με τον τρόπο χειρισμού της τελικής έκθεσης. «Κατά πόσο θα πάει στην Ολομέλεια, αν θα επιδοθεί, αν θα συζητηθεί, πού και πότε», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ασυμβίβαστου ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι υποβλήθηκε από τους δύο καθηγητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, μια μελέτη η οποία αφορά το θέμα υπό την ευρύτερη του έννοια αυτή της σύγκρουσης συμφερόντων. Όπως πρόσθεσε, αποφασίστηκε ότι στη βάση της εν λόγω μελέτης, τα κόμματα θα καταθέσουν τις δικές τους εισηγήσεις έτσι ώστε να δρομολογηθεί η ετοιμασία πρότασης νόμου από τις υπηρεσίες της Βουλής. «Οι υπηρεσίες της Βουλής θα ετοιμάσουν πρόταση νόμου, η οποία θα συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών με στόχο να καλυφθούν ζητήματα και με μια νέα νομοθεσία, αλλά και να εξεταστεί κατά πόσο οι υφιστάμενες πρόνοιες στη νομοθεσία που αφορούν το ασυμβίβαστο να διαφοροποιηθούν», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις