ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Ζητά την απόλυση της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας

Αναστασιάδης: Ζητά την απόλυση της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας έδωσε γραπτές οδηγίες στον Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει σε αίτημα στο αρμόδιο Συμβούλιο για απόλυση της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Σημερινή» η ετοιμασία του αιτήματος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται να παραπεμφθεί εντός των ημερών.

Το νομικό υπόβαθρο θα στηρίζεται, κυρίως, στη σύγκρουση συμφέροντος. Μετά την εξέλιξη αυτή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πριν λίγες μέρες ο Μάριο Ντράγκι προέβη σε διάβημα προς τον Πρόεδρο της δημοκρατίας, διαμαρτυρόμενος για την επέμβαση της Αστυνομίας στην Κεντρική Τράπεζα και την κατάσχεση ηλεκτρονικών υπολογιστών της κ. Γιωρκάτζη.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, η οποία θα διαμορφώσει την τελική μορφή της έκθεσης σχετικά με το συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη και για το θέμα των, ενδεχόμενων, κινδύνων σχετικά με την πορεία των οικονομικών ερευνών, από τη φερόμενη σχέση της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας με τους νομικούς συμβούλους, που ανέλαβαν την εκπροσώπηση του πρώην ισχυρού άνδρα της Μαρφίν Λαϊκής, Ανδρέα Βγενόπουλου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Νίκο Νικολαΐδη, το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών θα περιλαμβάνει όλα τα κοινά συμπεράσματα, αλλά και τις ιδιαίτερες απόψεις των πολιτικών παρατάξεων και βουλευτών.

Η Επιτροπή θα καταλήξει, πρόσθεσε, σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις, που θα πρέπει να γίνουν για τη θέσπιση ενός πιο αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου, που να διέπει το ασυμβίβαστο προς την άσκηση των καθηκόντων των κρατικών, πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων.

πηγη ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις